Welterusten mijn liefje

Frimansson, Inger – Welterusten mijn liefje

“Welterusten mijn liefje” is een lastig te typeren roman. Het is geen mystiek verhaal, want daarvoor mist het de benodigde onvoorspelbare elementen. Het is ook geen thriller, al worden er wel degelijk mensen vermoord.

Welterusten, mijn liefjeFrimansson heeft met “Welterusten mijn liefje” een stevig psychologisch verhaal geschreven in literaire stijl. Ze neemt ons mee naar een grijs, melancholisch Zweden, waar mensen leven in een vreemde, verstilde toestand van vage en nauwelijks herkenbare onvrede. Het thema wordt daarbij geprojecteerd op drie, goed uitgewerkte personages.
Berit is een boekredacteur die werkt voor een kleine uitgever. Haar steeds aanwezige onzekerheid en gevoel van doelloosheid intensiveren als ze te horen krijgt dat ze waarschijnlijk wordt ontslagen. Justine woont alleen in het huis van haar ouders, met een eenzame raaf als gezelschap. Ze wordt geplaagd door herinneringen aan een ongelukkige jeugd en Hans-Peter is een man met een mislukt huwelijk. Hij heeft een eenzame baan als nachtreceptionist van een hotel.
Al snel wordt duidelijk dat Justine de hoofdpersoon is in de roman. Berit en Hans-Peter leren we goed kennen in het hier en nu maar hun verleden blijft onbesproken, terwijl we worden meegenomen naar het roerige verleden van Justine. Ze is de dochter van een rijke vader die te vroeg is overleden en brengt haar jeugd door bij haar autoritaire stiefmoeder Flora. Systematisch wordt haar zelfvertrouwen door Flora ondermijnd, terwijl ze op school consequent wordt gepest…

“Welterusten mijn liefje” is een mooi, maar verdrietig verhaal over wraak. Het terugkijken naar Justine’s kindertijd is genuanceerd en schokkend. Best wel ongemakkelijk om te lezen eerlijk gezegd. De roman is onderverdeeld in drie delen die voor je gevoel niet echt bij elkaar passen. Dit maakt dat je je als lezer enigszins gedesoriënteerd voelt. Toch slaagt Inger Frimansson erin om het verhaal zoveel samenhang te geven dat het een complete roman wordt.

Als u op zoek bent naar een thriller of een mystiek boek, dan is “Welterusten mijn liefje” niet de juiste keuze. Maar als u in bent voor een stevig thema en rijke personages, dan is “Welterusten mijn liefje” een absolute aanrader.
Inger Frimansson

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.