Cel

Den Tex, Charles – Cel

Wat een bizar verhaal! Wat je in twee maanden niet kunt meemaken…
Hoofdpersoon Michel Bellicher rijdt op de grote weg waar zich voor hem plotseling een auto-ongeluk voordoet: twee doden, schroot en een grote puinhoop. Hij belt netjes 112 maar wordt door agenten in de boeien geslagen, en na een gruwelijk verhoor afgevoerd naar de cel. De auto blijkt op zijn naam te staan. Een van de doden is de voorzitter van de Enquêtecommissie Besteding Integratiegelden. Er blijkt nog veel meer op naam van Michel te staan en in zijn naam te gebeuren. Een greep: twee auto’s, een dodelijk verkeersongeluk, nog een dode, een ramkraak, 5,5 ha. tuinbouwgrond. Bellicher is zijn identiteit kwijt en moet in de gedigitaliseerde wereld opboksen tegen hogere machten. Dan ontspint zich een verhaal dat zich kenmerkt door een veelheid aan gebeurtenissen om zijn gestolen identiteit terug te krijgen. Je zoeft van Monster naar een verhuizing, naar Den Haag, Voorschoten, willige en niet-willige advocaten, naar Second Life, de fantastische 19-jarige Richard met een passie voor auto’s, bedrijven-met-dekmantel, een organisatie voor identiteitlozen, naar de broertjes Zwaal enz.

Ik vertel verder niets over het verhaal. Dat is zonde. Den Tex is een geweldige schrijver. Het boek is heel spannend, heeft een enorme vaart en is origineel en humoristisch. De dialogen zijn grappig door de schrijfstijl maar ook door de grote verschillen in karakters. Michel die zich beroofd voelt, eenzaam en tot op het bot vernederd en Richard die nuchter zijn bevlogenheid voor auto’s en racen vertaalt naar een way of life. De stijve vormelijke advocaat Klasman en de puissant rijke vader van Gijs, Michels compagnon. De superintelligente broer tegenover de geestelijk minder valide wat zorgt voor mededogen bij de lezer, in elk geval bij mij, zelfs begrip voor de onmogelijke situatie waarin de broers zitten. Het boek zit ook vol verrassende ideeën die goed zijn voor vele glimlachen.

Met Cel won Den Tex voor de derde maal de Gouden Strop. Cel is deel 2 van een trilogie over Michel Bellicher: deel 1 De macht van meneer Miller en deel 3 Wachtwoord. Voor u geldt: geen wachtwoord, niet dralen, lezen.

1 reactie

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Recensies, Thrillers

Één reactie op Cel

  1. Pingback: Boekverslag 4 – Vince Man