Het fatale zwijgen

Eschbach, Andreas – Het fatale zwijgen

Duane Fritzgerarld is 35 jaar en al met pensioen. Maar aandacht trekken is uit den boze, want alleen op deze manier stemt het Amerikaanse leger ermee in dat hij in Dingle, Ierland mag blijven wonen. Eén vergissing van Duane en hij wordt teruggeroepen naar de States. 

Fritzgerald is een van de twaalf soldaten die in een strikt geheim cyborg-experiment voor de eerste Golfoorlog zijn ‘omgebouwd’. Tal van chirurgische ingrepen verder, zijn hun botten vervangen door metaal en spieren door elektronica en motoren. Computergestuurde systemen injecteren adrenaline en sedativa. Het cyborg-project wordt al vrij snel stopgezet, de verwezenlijking bleek te lastig. Er blijven vijf VUT-ers over, met de verplichting om elkaar nooit te ontmoeten, om periodiek verslag uit te brengen aan hun leidinggevende luitenant-kolonel George M. Reilly en vooral, om onzichbaar te zijn.

Dan hoort Duane van een man in Dingle die, te veel, belangstelling voor hem heeft. Harold Itsumi blijkt een jurist uit LA die Duane ziet als een slachtoffer van het Amerikaanse leger. Diezelfde avond nog wordt Itsumi in zijn hotelkamer vermoord, evenals de huisarts van Duane, dokter O’Shea. Als dan ook de speciale voedingspakketten vanuit de VS voor Duane niet meer aankomen weet Duane dat zijn rustige verblijf in Dingle is afgelopen. Hij schakelt over op zijn ‘combat mode’. Een wedloop tegen de tijd begint…

Al vanaf het begin van het verhaal zit er een zwart randje om ‘Het fatale zwijgen’. Het verplichte zwijgen van de hoofdpersoon plaatst hem, ook in een stadje waar iedereen hem kent, in een isolement. Daarbij komt de totale afhankelijkheid van de synthetische voeding waarop Eschbach’s hoofdpersoon is aangewezen. Gewoon voedsel kan zijn lichaam niet meer aan, omdat er te veel noodzakelijke lichaamsdelen zijn verwijderd om plaats te maken voor de hydrauliek en elektronica. Daarmee is hij ondanks zijn enorme kracht, volledig manipuleerbaar én kwetsbaar.

‘Het fatale zwijgen’ is een thriller in de beste traditie van Michael Crichton. Dit anti-Terminator-verhaal van Andreas Eschbach gaat over de tragiek van de onnodig gecreëerde superheld. Het hele verhaal wordt verteld door Duane Fritzgerald zelf, in een prettige droge stijl, gelardeerd met korte stukjes van zijn favoriete filosoof Seneca.

Een ongebruikelijk SF-verhaal, nog geen realiteit, maar toch al zo tastbaar…

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.