Eragon

Paolini, Chistopher – Eragon

Eragon is het eerste deel van ‘Het Erfgoed’, de saga van Eragon de Drakenrijder.

De Palancar-vallei met daarin het stadje Carvahall is de plaats waar het verhaal van Eragon begint. Het is een van de weinige gebieden die nog niet echt tot het rijk van heerser Galbatorix behoren. In ‘Het schild’, het wilde gebied waaraan de vallei grenst, is al eerder een half leger verdwenen. Maar Eragon is er goed thuis, hij jaagt er veel om zodoende zijn bijdrage te leveren aan het bestaan op de boerderij van zijn oom. 

Dan vindt Eragon een prachtige steen waarmee hij denkt heel wat voedsel te kunnen ruilen. Maar geen handelaar in Carvahall heeft interesse, wel verschijnen er al snel vreemde, wrede figuren in zwarte mantels, die er juist te veel belangstelling voor hebben.

De steen blijkt een van de laatste drakeneieren te zijn en Eragon wordt een ‘Drakenrijder’. Samen met zijn draak ‘Saphira’ groeit Eragon op. Ze leren samen en ze denken samen, terwijl ze onder leiding van de oude verhalenverteller Brom de wereld in trekken. Steeds beducht voor de handlangers van Galbatorix… 

De serie ‘Het Erfgoed’ is primair geschreven voor jongvolwassen lezers. Christopher Paolini  begon met het schrijven van ‘Eragon’, zijn debuutroman, toen hij vijftien jaar oud was. Nu de serie internationaal bekend is, zijn er nogal wat critici die vinden dat de verhalen te oppervlakkig zijn en een slap aftreksel van wat fantasy hoort te zijn. Daar kan ik mij niet in vinden. Eragon is onvolwassen, maar verwacht je anders van een tiener? Er zijn zoveel andere interessante karakters door Paolini om hem heen geschreven, zoals Brom, Arya, Orik, Roran en Murtagh. De opbouw van de wereld is fascinerend en er zijn natuurlijk de geweldige veldslagen, oude magische zwaarden, de Elfen, Dwergen en vanzelfsprekend de heks Angela met haar profetieën.

‘De Erfgoed’-serie is een prachtige reis die je fantasie prikkelt en je dan een wereld laat zien die iedere jongvolwassene kan omarmen. Dat is wat ‘Eragon’ als eerste deel van de serie in werking zet. Ik kan natuurlijk niet garanderen dat je het boek leuk vindt, maar geef het in ieder geval een kans om je te laten betoveren…

‘Eragon’ is het eerste deel van ‘Het Erfgoed’. De vervolgdelen zijn ‘Oudste’, ‘Bristingr’ en ‘Erfenis’.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Kinderboeken, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.