Fahrenheit 451

Bradbury, Ray – Fahrenheit 451

In een toekomst die dichtbij kan zijn, over 5 jaar, 30 jaar, of nooit, is Guy Montag een brandweerman. Het takenpakket van de brandweer is wel een tikje anders dan we kennen. In plaats van branden te bestrijden, bestrijdt de brandweer nu boeken en eigenlijk alles wat geschreven is. Dat gebeurt buitengewoon efficiënt door alle boeken én het huis daar omheen te verbranden. 

Bij Guy Montag dooft langzaam maar zeker de gedrevenheid in zijn werk, iets wat de overheid en zeker zijn commandant Beatty niet graag zien. Dan ontmoet hij Clarisse McClellan, een nieuw buurmeisje dat helemaal niet angstig voor hem is. Door haar onschuldige opmerkingen – ze is sociaal onaangepast, maar dat hindert haar en haar ouders helemaal niet – raakt zij een verborgen snaar bij Montag, waardoor hij anders naar de wereld gaat kijken. Hij ziet nu hoe de mensen om zich heen zich volkomen laten leiden door de programma’s die de regering hun aanbiedt op de wandvullende schermen die iedereen heeft. Wanneer dan Clarisse plotseling verdwijnt en zijn afgestompte vrouw Mildred zelfmoord probeert te plegen, lukt het hem niet langer om zijn nieuwe inzichten te verbergen. Zijn commandant grijpt in en Guy moet zijn eigen woning verbranden, waarna hij doordraait. Zijn leven loopt nu serieus gevaar… 

Zestig jaar na de oorspronkelijke publicatie staat Ray Bradbury’s ‘Fahrenheit 451’ nog als een huis en heeft een boodschap die helemaal relevant is. Ray Bradbury neemt ons mee naar een toekomst waarin boeken verboden zijn en waar de overheid het volk onverschillig houdt door het uitzenden van ‘hersenloze’, maar zeer doordachte entertainment-uitingen.

Hoewel boeken nu niet worden verbrand, is Ray Bradley profetisch geweest over hoe vluchtig en/of manipulerend mediagebruik de samenleving kan raken.
‘Fahrenheit 451’ is een spannend én sterk geschreven, dystopische roman, maar Bradley laat ons niet met een inktzwart wereldbeeld achter. Naarmate het verhaal vordert, krijgen we toch weer een beetje hoop. Montag ontmoet, terwijl een oorlog uitbreekt, mensen die zelf nadenken, zich willen ontwikkelen, boeken onthouden en weer in contact staan met de natuur. En daardoor is de totale vernietiging van de stad geen einde, maar misschien juist een hoopvol begin.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.