De Jagervariant – Het dame eindspel

Hartman, Ron – De Jagervariant – Het dame eindspel

Wanneer Thomas Rooijackers ‘s nachts om half twee een paar koplampen recht in zijn kamerraam ziet schijnen, dwingt zijn nieuwsgierigheid hem om te gaan kijken. Wat hij aantreft is verontrustend: een zwaargewonde man achter het stuur. Eerste hulp is belangrijk en al snel neemt zijn artseninstinct het van hem over. Uiteindelijk haalt hij zijn – naar blijkt – oude vriend Erik de Jager terug van het randje van de dood. Maar hoe heeft het zover kunnen komen?

Erik de Jager is een zeer getalenteerde IT-specialist die in dienst treedt bij het bedrijf B.R.I. Europe. Een zeer dubieus bedrijf waarin de Amerikaanse onderwereld het voor het zeggen heeft. Het was geen gewone sollicitatie, nee, de AIVD heeft hem daar geparachuteerd. Maar het project loopt gierend uit de hand, met als trieste climax dat de Jagers gezin wordt vermoord. Erik heeft nu nog maar één drive, gerechtigheid doen aan zijn gezin en alle verantwoordelijke personen opsporen en ombrengen. Maar de B.R.I. laat niet over zich lopen en voegt zich in het illustere rijtje van Nederlandse politie, AIVD, CIA en Duitse geheime dienst, die er scherp op zijn De Jager op te pakken of te liquideren. Erik heeft alleen één troef achter de hand: Alexandra, de dochter van Cesare Marchisio, de absolute heerser van de Amerikaanse maffia. Dan blijkt één van Eriks kinderen nog in leven, zwaar gewond, maar toch! Het dame eindspel breekt aan…

‘Het dame eindspel’ is het tweede boek van Hartmans ‘De Jagervariant’. In deel één ‘Het narrenmat’ neemt Hartman ons mee in de ongelijke strijd van Erik de Jager tegen de organisaties die verantwoordelijk waren voor de dood van zijn gezin. In dit tweede deel blijkt dat er nog steeds iets is om voor te vechten voor Erik. Het boek is een absolute ‘pageturner’, geschreven op een niveau wat we eigenlijk niet zo veel tegenkomen bij Nederlandse schrijvers. Ron Hartman is een oprechte stijlvolger van schrijvers als Ludlum en Child, je kunt in minder gezelschap verkeren! De voortdurende spanningsopbouw naar het eindplot vraagt om een climax op de laatste bladzijde van het verhaal en juist die geeft Hartman ons niet. Dat is toch wel jammer. De karakters worden ook in ‘Het dame eindspel’ netjes uitgewerkt en zijn goed te plaatsen door de diverse sub-verhaallijnen, waardoor ook hun verleden voor ons helder wordt. Je kunt dit boek dan ook lezen zonder het voorgaande deel te kennen, maar het verhaal wordt rijker als je eerst deel één hebt gelezen.

‘Het dame eindspel’ van Ron Hartman, een bijzonder spannend boek met een moordend tempo. Het woord ‘Thriller’ meer dan waardig.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, Thrillers

Reacties zijn gesloten.