Zwerfeilanden in het groen

Farmer, Philip José – Zwerfeilanden in het groen

Na een noodlanding op een vergeten, in verval geraakte planeet, wordt Alan Green slaaf van de Hertog van Tropat en verplicht minnaar van zijn vurige, veeleisende vrouw. Ondertussen is Alan ook nog getrouwd met de beeldschone slavin Amra, ook al “geen katje om zonder handschoenen aan te pakken”. Green heeft een dochter met Amra, maar ook nog drie andere kinderen, één van elk van haar vorige ‘eigenaren’.

Wanneer Green hoort dat er twee aardbewoners zijn geland bij het verre Estorya en als ‘demonen’ gevangen worden gehouden, sluit hij een deal met handelaar Miran, om als bemanningslid te vluchten bij diens volgende reis over de uitgestrekte, met gras begroeide vlakte van Xurdimur. Op deze planeet gebruiken ze schepen niet alleen op zee, maar ook om over land te reizen. Dit kan door er geweldige wielen onder te monteren. Zijn plan is om de gevangen aardbewoners te bevrijden – voordat ze worden geëxecuteerd tijdens een aankomend festival – en dan met dat ruimteschip terug te keren naar de aarde. Na een gevaarlijke ontsnapping van de hertog en hertogin, vermomt Green zich als monnik en gaat hij aan boord van het schip, om daar begroet te worden door Amra en al hun kinderen, die hij echt van plan was achter te laten. Hoewel hij hen liefheeft, zouden ze zich – zo redeneerde hij – nooit kunnen aanpassen aan een leven op aarde…

‘Zwerfeilenden in het groen’ was de eerste sciencefiction roman van Philip José Farmer en is eigenlijk meer een avonturenroman dan echte SF. Het is een heerlijk geschreven, vlot te lezen boek. Farmer geeft ons als lezers beslist een aantal leuke en originele settings in zijn verhaal, maar echt tijd om om de karakters diepte te geven neemt Farmer niet. Daarmee is ‘Zwerfeilanden in het groen’ een misschien iets te ‘gemakkelijk’ boek geworden. Zie het als een voorloper voor de meer complete romans over ‘Tschai’ van Jack Vance, waarin de astronaut Adam Reith neerstort op een barbaarse buitenaardse wereld genaamd Tschai en samen met nogal diverse metgezellen zoekt naar een manier om naar de aarde terug te keren. ‘Zwerfeilenaden in het groen’ van Philip J. Farmer, een lekker boek om even te pakken, maar -vermoed ik- onvoldoende om de de echte hardcore SF-liefhebbers tevreden te stellen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.