Tschai, de waanzinnige planeet

Vance, Jack – “Tschai, de waanzinnige planeet”

Carina 4269 is een oude, gele ster. Slechts één grote planeet draait in een wijde baan om de zon. Wanneer het ruimteschip van Adam Reith de planeet Tschai bereikt, wordt het onmiddellijk door een onbekend projectiel neergehaald. De gevolgen zijn catastrofaal, alleen Adam overleeft de crash.

Gevangen genomen door een primitieve stam, lijkt zijn leven zich verder als slaaf af te gaan spelen. De verkenner Adam ontsnapt echter in het gezelschap van Traz, de drager van het Omnale amulet. Dat is de aanvang van een fantastische reis over de bizarre planeet. Uiteraard wordt eerst naar het beschadigde ruimteschip gezocht maar dit blijkt door een van de verre sterrenvolken, die de planeet bezetten, te zijn gedemonteerd. Dan blijft Adam niets anders over dan een sterrenschip te stelen…

Tijdens de omzwervingen over Tschai leren we ook Ankhe at Afram Anacho kennen, een verstoten Dirdirman, die zich bij het reisgezelschap aansluit. Samen trekken ze over de steppen, steeds belaagd door de wonderlijke wezens die de planeet bevolken. We volgen de reizigers naar Pera, de stad van de verloren zielen, een vesting van de boosaardige Chasch en naar het domein van de raadselachtige Wankh. Daar probeert ons gezelschap een schip te bemachtigen. Deze eerste poging wordt een volslagen fiasco…

Tijdens het lezen van het boek word je gaandeweg zo vertrouwd met de planeet, dat het reisverhaal je pakt. Een soort “SF road movie”. Vance ziet kans je de personages volledig te laten accepteren, in al hun onwaarschijnlijkheid. Dat het geen pretje is om als moderne mens op Tschai te moeten leven wordt al snel duidelijk en je leeft mee met al de grote en kleine overwinningen én nederlagen van het reisgezelschap. De voorzichtig gedoseerde, droge humor van de schrijver maakt het verhaal af.

Kortom Tschai, de waanzinnige planeet, is een heerlijk maar wat vreemd reisverslag. Een echt avontuur. Ook goed leesbaar voor de beginnende SF-lezer, een werk Jack Vance waardig.

Nobel

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.