Bankier

Francis, Dick – Bankier

Tim Ekaterin is een jonge investeringsbankier bij een middelgrote, maar vooraanstaande bank. Dat hij familie is van de oprichter maakt het niet gemakkelijk voor Tim, die zich nu voortdurend moet bewijzen. Toch voelt hij zich ‘als een vis in het water’ bij het bedrijf. Wanneer hij zijn baas, Gordon Michaels, tijdelijk moet vervangen nadat hij hem in verwarde toestand in een fontein heeft aangetroffen, krijgt Tim de verantwoording voor een aantal forse investeringsaanvragen.

De bank wordt benaderd door Oliver Knowles, eigenaar van een stoeterij. Knowles wil 5 miljoen pond lenen om een ​​renpaard genaamd ‘Sandcastle’ te kopen en hem als dekhengst in te zetten. Het paard heeft fantastisch gelopen en zal qua vorm waarschijnlijk even goed presteren als dekhengst. Dit is niet het soort lening die een bezadigde, conservatieve bank normaal gesproken zou overwegen, maar verschillende directeuren van de bank, waaronder Tim en zijn baas, hebben het paard zien rennen en zijn geïntrigeerd door het voorstel. Ze besluiten de fokker het krediet te verlenen en blijken daarmee de bank in een riskant financieel avontuur te storten. Maar dat is nog niet alles. In de wereld van het  paardenrennen waar Tim mee te maken krijgt, deinst men niet terug voor fraude, medische manipulatie of zelfs moord.

Dick Francis begint zijn verhaal nogal traag, maar wanneer je alle personages hebt leren  kennen, wordt het interessant. Er zijn natuurlijk wat afleidingen, zoals Tims gevoelens voor de vrouw van zijn baas. Maar die past Francis vrij naadloos in het verhaal. Mocht je hebben gedacht dat alleen de financiële wereld vol corruptie en hebzucht zat, dan leer je al snel dat dit niet in de buurt komt van de ethiek binnen de paardenwereld. Ook hier lopen plenty mensen rond, die geen moraal of mededogen hebben en niets om anderen of zelfs de paarden geven. Het enige wat hen interesseert, is een fortuin verdienen en dat zonder enige scrupules. Dick Francis houdt het verhaal een tikje voorspelbaar maar met een goed opbouwende spanningscurve. ‘Bankier’ is gewoon een goede, spannende roman.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies

Reacties zijn gesloten.