Mystic River

Lehane, Dennis – Mystic River

Sean Devine en Jimmy Markus spelen als kinderen veel samen. Sean woont in ‘De Point’ en Jimmy in de nabijgelegen wijk ‘De Flats’. Ze kennen elkaar omdat hun vaders allebei werken in de snoepfabriek van Coleman en graag samen een biertje drinken na werktijd. Dat is bijzonder want de mensen van ’De Point’ en ‘De Flats’ gaan niet veel met elkaar om. De huizen in ‘De point’ zijn koopwoningen, maar ‘De Flats’ zijn allemaal goedkope huurwoningen. Dikwijls klampt Dave Boyle, een vrij eenzame jongen zich aan de beide jongens vast, iets wat door hen meestal wel gedoogd wordt. Na een vechtpartijtje  voor het huis van de Devines sommeren twee ‘agenten in burger’ de jongens in te stappen in hun wagen. Sean en Jimmy weigeren, maar Dave gaat wat schaapachtig mee en wordt vier dagen lang door de beide mannen misbruikt. De jongens voelen zich schuldig en de vriendschap verwatert.

Vijfentwintig jaar later, komen de jongens van toen elkaar weer tegen. Sean is rechercheur bij de staatspolitie, Jimmy heeft zijn leven, na enkele jaren gevangenisstraf, gebeterd en is eigenaar van een winkel/patisserie in ‘De Flats’ en Dave heeft na een steile carrière als korte stop bij het roemruchte honkbalteam van de Don Bosco Technical High School ontdekt dat supporters een kort geheugen hebben. Hij is  getrouwd met Celeste, de nicht van Jimmy’s tweede vrouw. Dan wordt Jimmy’s oudste dochter Katie vermist na een avond stappen. Haar lichaam wordt gevonden in een staatspark en de betreffende rechercheur is Dean, bekend met de buurten en de mensen. Dan blijkt Dave een niet-kloppend alibi te hebben voor de betreffende avond en wordt als verdachte aangemerkt. Celeste is bang dat Dave is doorgedraaid en haar nichtje heeft vermoord. Uiteindelijk vertelt ze dit Jimmy, maar niet Dean…

‘Mystic River’ is een prachtig én spannend verhaal over drie mannen die vroeger vrienden waren, maar ieder een volkomen andere ontwikkeling hebben doorgemaakt. Het wordt door Lehane met veel liefde voor ons opgetekend. We leren de mannen en hun families kennen alsof we zelf in East-Boston hebben gewoond. Toch is Mystic River geen zachtzinnig boek. Het is een hard boek, waarbij Lehane ons een aantal keren op het verkeerde been zet door nieuwe elementen en gezichtspunten aan het verhaal toe te voegen, waardoor onze plot-focus verandert. Mystic River, een bewijs dat literatuur heel spannend kan zijn.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies

Reacties zijn gesloten.