Appel, René – Dansen in het donker
Inge, getrouwd met Andreas, heeft al een jaar een relatie met Erik en biecht haar man dat op een avond op als hun twee puberzonen liggen te slapen. Andreas reageert vertwijfeld ”Ik ga weg” en gaat de deur uit. Eigenlijk vindt Inge dat maar kinderachtig: “Zo los je het probleem niet op. Hij had toch wel íéts kunnen merken.” ’s Nachts staat de politie voor de deur met de mededeling dat Andreas met zijn auto de Amstel in is gereden en verdronken. Inge maakt haar kinderen Olaf en Finn wakker en vertelt hen dat Andreas dood is. Dan volgt voor het gebroken gezin een moeilijke tijd. Olaf wil weten wat er precies is gebeurd, waar, wanneer en waarom zijn vader is verongelukt en is het wel een ongeluk? Zijn oudere broer trekt zich hoe langer hoe meer terug, is met andere zaken bezig, overweegt moslim te worden wat binnen het gezin spanningen oplevert. Inge is door de dood van Andreas in shock en mijdt Erik, die er almaar voor haar wil zijn en, eindelijk, verder met haar een nieuw leven wil opbouwen. Olaf komt achter de waarheid en brengt zichzelf in een wel heel benarde positie. Finn laat zich steeds meer in met verkeerde vrienden en Inge krijgt voor de tweede keer bezoek van de politie…
Geen detective of thriller deze keer maar een fictieve roman, die neigt naar het psychologische genre maar het niet is. De schrijfstijl is hiervoor wat te afstandelijk, het verhaal heeft te weinig diepgang. Het boek leest overigens gemakkelijk. Het heeft 23 hoofdstukken waarin de hoofdstukken over Olaf en Finn zijn geschreven vanuit het ik-perspectief. Olaf met zijn straattaal, zijn onbegrip voor Finn en zijn gedrevenheid de waarheid te achterhalen. Finn met zijn religieuze gedachten en dilemma’s als zoon van Inge. Daardoor kijk je als lezer mee in hun gedachten. De andere hoofdstukken beschrijven de gebeurtenissen en gedachten van Inge en Erik. Inge kiest voor haar twee zonen, wil de relatie met hen koste wat kost goed houden. Erik past niet meer in het plaatje. De situaties zijn herkenbaar: vreemdgaan, schuldgevoelens, pubergedragingen van de twee zoons, die bij beiden leiden tot tragiek van het ergste soort.
De titel ‘Dansen in het donker’ kan ik niet plaatsen of het moet slaan het op de macabere dans die Inge wanhopig uitvoert in de donkere krochten van haar geweten.
Een boek dat na lezing van de lovende commentaren op de achterflap wat tegenvalt. Stap daar overheen en je leest een prima onderhoudend en actueel boek.