Birk

Robben, Jaap – Birk

De negenjarige Mikael en zijn ouders wonen op een klein, afgelegen eiland tussen Schotland en Noorwegen. Als zijn vader verdwijnt, durft Mikael eerst niet de waarheid te vertellen maar later valt er niet omslag-birkaan te ontkomen en vanaf dat moment drukken hoop, schuld, eenzaamheid en de wanhoop van zijn moeder zwaar op zijn schouders. In de volgende zes jaar gingen alle dagen op elkaar lijken en kleren en spullen van zijn vader Birk lagen geduldig in de kast, op tafel of hingen in de schuur. Mikael groeit met vijftien jaar zijn puberteit in en probeert een paar keer vergeefs zijn vleugels uit te slaan. Zijn moeder wordt achterdochtig, jaloers en gooit alle spullen van Mikael weg en dwingt hem zo de rol van zijn vader over te nemen, in alles…

Een bijzonder debuut waarmee Robben al drie prijzen in de wacht sleepte. Een rauw maar ook soms teder verhaal, schokkend en soms afgrijselijk. Mikael is de hoofdpersoon en de verteller waardoor het verhaal heel dichtbij komt. De ramp die door de ogen en het gemoed van een eenzame jongen wordt verteld; de uiterlijke en innerlijke veranderingen die zich voltrekken bij een puber; de wanhoop van de moeder, haar verwijt, haar liefde en de tragiek die ontstaat binnen een gezin als de echtgenoot/vader ontvalt in zo’n kleine wereld.
Ontroerend zijn de scènes met het meeuwenjong waar Mikael zo graag voor wil zorgen. Mooie metaforen als “Haar blik werd zacht als een kus” en “…haar lippen een glimlach zo teer als een kerstbal die kon breken nog voor je hem aanraakte”.

JaapRobbenEen literair hoogstandje, waard om gelezen te worden.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies

Reacties zijn gesloten.