Dossier Ipcress

Deighton, Len – Dossier Ipcress

‘Dossier Ipcress’ is niet echt een gemakkelijk boek. Er is in 1965 een geweldige film van gemaakt met Michael Caine, maar waar kun je die nog bekijken? Daarom ging ik voor het boek, al zijn de eerste hoofstukken van deze thriller voor de doorzetter… Dossier Ipcress

Het begint allemaal als een vrij normale dag voor onze hoofdpersoon. Hij wordt door Deighton niet bij naam genoemd, maar werkt voor de Britse geheime dienst. Een vooraanstaand wetenschapper, codenaam Raven, heeft die ochtend zijn woning verlaten, maar is nooit op zijn kantoor aangekomen en het lijkt erop dat dat Raven de laatste is in een hele reeks verdwijningen of ontvoeringen.

De opdracht voor de hoofdpersoon is simpel: Neem een ​​vliegtuig naar Libanon, ontmoet de juiste, gewapende mensen en gebruik alle middelen om te voorkomen dat Raven in het holst van de nacht over de grens wordt vervoerd naar Syrië. En de missie slaagt, Raven overleeft het allemaal in redelijke staat. Maar maakt de senior officier van de raid nu excuses aan Raven, voordat ze samen terugreizen naar Londen? En waarom zijn de Amerikanen plotseling zo sterk geïnteresseerd in zijn redder? De vangst en de terugkeer van Raven, zo lijkt het, zijn maar  een klein onderdeel van een veel groter complot…

Deze spionagethriller uit 1962 heeft, vind ik, heel wat meer diepgang en karakter dan bijvoorbeeld de 007-verhalen die door Ian Fleming geschreven werden. Dossier Ipcress is een verhaal met hart en emotie. Je geeft als lezer om deze personages. Soms zijn de dialogen vrijwel niet te plaatsen tot ze later in het verhaal op hun plaats vallen. Dit alles draagt ​​bij aan de algemene sfeer van verwarring, onzekerheid en mysterie in het verhaal.

Deightons ‘Dossier Ipcress’ is een van de eerste romans waarin het verschil tussen ‘de  spion’ en ‘de geheime agent’ zichtbaar wordt. Het vormt de basis van veel boeken in dit populaire genre vandaag de dag. Alleen al daarom zou het boek verplichte literatuur moeten zijn…

Len Deighton

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Literatuur, Recensies, Thrillers

Reacties zijn gesloten.