Naar het eiland

Delahunt, Meaghan – Naar het eiland

Uit het lood geslagen door het overlijden van haar stiefvader en nog niet volledig genezen van een onverwacht noodzakelijke hysterectomie, reist de Australische Lena met haar zoontje naar Griekenland op zoek naar haar biologische vader. Lena is een gedesillusioneerde danseres, die nu werkt als danslerares. Met haar kille, kritische moeder heeft ze afstandelijk contact. Alleen haar jonge zoon Alex houdt haar op de been. Naar het eilandMaar haar toestand is niets vergeleken met die van haar vader. Andreas Psarrakis is een gemartelde overlevende van het kolonelsregime. Als hoogleraar verdacht van linkse sympathieën, wordt hij eindeloos verhoord om later op een gevangeniseiland, in een onbewaakt moment, toch nog de namen van andere activisten prijs te geven. Daaronder is die van zijn grote liefde, Irinia, die hem voor een andere man in de steek had gelaten. Als plotseling zijn volwassen dochter opduikt met zijn kleinzoon, worden de demonen van het verleden, zijn angst en schuldgevoel hem bijna te veel. Hij beschermt zich door zich af te sluiten. Maar de opgetrokken barrière brokkelt langzaam af door de spontaniteit van zijn de speelse kleinzoon, maar ook door het zien van zijn zieke, verloren dochter…

‘Naar het eiland’ is een traag startend verhaal, maar wanneer je meegaat in het tempo en de beperkte actie, wint het boek snel aan kracht. Delahunt is duidelijk thuis op haar Griekse locatie. Zonder subplots werkt ze aan het hoge, emotionele karakter van het verhaal. Al lezend leer je de karakters bijna kennen als familie. Maar deze aanpak maakt haar ook kwetsbaar. Hoe zit het bijvoorbeeld met de vader van haar zoontje? Van Lena horen we daar niets over…

Naar het eiland is een aangrijpend en goed verteld verhaal. Mocht Delahunt wellicht hier en daar wat minder gepolijst vertellen, ze maakt dat helemaal goed door een overtuigende oprechtheid. ‘Naar het eiland’, absoluut leesbare literatuur.

Meaghan Delahunt

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Literatuur, Recensies

Reacties zijn gesloten.