Ei

Drijver, Anna – ei

Leyla Hartemink is een bevlogen, hardwerkende, jonge journalist op de politieke redactie van een dagblad in Den Haag. Ze woont in Amsterdam samen met Olaf, heeft een vriendinnengroepje dus alles bijOmslagEi-1 elkaar een vol leven. Ze gaat voor het verwisselen van een voorbehoedsmiddel even naar het ziekenhuis. Daar wordt echter een ‘oneffenheid’ geconstateerd met als gevolg een laparoscopie, die wordt uitgevoerd door gynaecoloog Han Adema. De man heeft 25 jaar een  smetteloze staat van dienst en is eveneens bevlogen en hardwerkend. Beider levens zijn na de ingreep niet meer hetzelfde…

Eerst wordt er een beeld geschetst van een gedreven Leyla met een wat nurks, afstandelijk karakter, die alles in dienst stelt van haar werk en zich niet veel aantrekt van wat anderen vinden. Dan volgt een terugblik over haar familie, die Drijver waarschijnlijk heeft ingevoegd om de lezer een nog beter beeld te geven van het karakter en de reacties van Leyla maar die een averechts effect heeft. Voor het verhaal doet het mijns inziens niet ter zake. Dergelijke beschrijvingen van gebeurtenissen in verleden én heden komen een aantal keren voor. Het werkt verwarrend en schept vraagtekens. Het komt de eigenlijke verhaallijn niet ten goede.
Uiteindelijk is het een aangrijpend verhaal over hoe ontstellend wreed een leven een geheel andere wending kan nemen. De schrijfster weet knap de spanning op te bouwen rond de operatie. Je vraagt je in toenemende mate af wat daar precies is gebeurd. Drijver is sterk in het beschrijven van de ontreddering en het verdriet van beide  hoofdpersonen Leyla en gynaecoloog Han. Indringend en boeiend zijn de confrontaties tussen hen. Ik vind de twee verwijzingen in het begin van de delen I en II naar de titel “ei” goed gevonden. Het boek is ingedeeld in drie delen: de ingreep, de confrontatie tussen Leyla en Han en de verwerking, die voor beiden totaal anders uitpakt.

Anna Drijver is een goede actrice en kan ook een boek schrijven. Haar eerste boek “Je blijft” werd lovend ontvangen.
Ik vind “ei” zeker een lezenswaardig boek, geschreven in een no-nonsensestijl.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.