Drie seconden

Rosland, Anders & Hellström, Borge – Drie seconden

“Drie seconden” door Anders Roslund en Hellström Borge, is een misdaadroman over de drugshandel en de bijna niet te winnen strijd van de politie hiertegen.

Drie seconden cooverDe roman won de prestigieuze “Beste Zweedse misdaadroman van het Jaar”-prijs in 2009.

Piet Hoffman, een voormalige crimineel, nu undercover werkend voor de Zweedse politie onder de codenaam “Paula”, staat op het punt een gevaarlijke opdracht aan te nemen: terug naar de gevangenis om daarbinnen te infiltreren in de amfetaminehandel van de Poolse maffia. Zijn Zweedse politiehandler, Erik Wilson, weet hoe risicovol de operatie is, maar heeft er alle vertrouwen in dat zijn informant zal slagen. “Hij had nog nooit iemand als Paula gehad, iemand die zo scherp, alert en cool was… Paula is beter dan alle anderen samen, eigenlijk te goed om een crimineel te zijn.”

Piet Hoffmann houdt van zijn vrouw en aanbidt zijn twee kleine jongens, maar na jaren van hard werken wint Piet uiteindelijk het vertrouwen van een gerespecteerde zakenman, die samenwerkt met de Poolse maffia. De deal die Piet legitimiteit geeft, kost een andere (Deense) undercoveragent het leven. Ondertussen voegt Erik Wilson vervalste documenten toe aan Piet’s bestaande criminele geschiedenis, zodat Piet automatisch door zijn medegedetineerden wordt gezien als de rechtmatige leider van de gevangenis-drugsonderwereld. Dit alles als voorbereiding op de grootste geheime operatie in de geschiedenis van de Zweedse rechtshandhaving.

Inspecteur Ewert Grens doet ondertussen onderzoek naar de moord in de drugsdeal. Grens is atypisch, ruw, heeft enorme woede-uitbarstingen, maar is vasthoudend als een terriër. Al snel vindt hij merkwaardige hindernissen binnen zijn eigen organisatie, mensen die het onderzoek blokkeren, bang zijn… En dan gaat het plotseling helemaal mis!

“Drie seconden” heeft meerdere kanten. De roman is een somber misdaaddrama, een samenzweringsverhaal en een detective in één. De verhaallijn is moreel complex, diepgeworteld-instinctief en het lezen is veeleisend. Ook heb ik een kanttekening; Het blijkt dat “Drie seconden” een van de laatste delen is van de serie waarin Inspecteur Ewert Grens figureert. Verwijzingen naar dit verleden zijn voor het verhaal niet essentieel, maar zijn wel lichtelijk frustrerend omdat ze niet worden toegelicht. Los van dit is “Drie seconden” absoluut de moeite waard. Het verhaal is rauw, gewelddadig en zenuwslopend. Het lijkt ook volstrekt realistisch en is heel aangrijpend. Drie seconden is geschreven in korte scènes, dat is even wennen, maar kijk uit; het tempo van het boek is moordend.

Anders Roslund

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies, Thrillers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.