Tot in de hemel

Powers, Richard – Tot in de hemel

Het boek begint met losse portretten van negen mensen. Er is één gemeenschappelijke noemer: in ieders leven speelt een boom een rol.

De negen kunnen uiteindelijk niet anders dan in verzet komen tegen de meedogenloze respectloze manier waarop met bomen en bossen wordt omgegaan. Wetten beschermen de gevestigde orde, niet bomen, bossen en activisten. Het gaat er hard aan toe…

In het portret wordt met terugwerkende kracht de motivatie zichtbaar die de motor van de negen blijkt te zijn om tot actie over te gaan.

Eerste portret: Nicholas, kunstenaar. Grootvader Hoel plantte een kastanjeboom die uitgroeit tot een ‘wachter’. Tweede portret: Mimi Ma, Chinese, bezit een kostbare rol, een ring en diepe herinneringen aan een gebogen moerbeiboom. Derde portret: Adam Appich geloofde in een verbond tussen hem en de esdoorn.  Vierde en vijfde portret: Ray Brinkman en Dorothy Cazaly. Een linde brengt dit echtpaar samen. Zesde portret: Douglas Pavlicek.  De ex-sergeant plant duizenden Douglas-sparretjes en zegt tegen elk boompje “vaarwel, hou vol”. Zevende portret: Neelay Mehta, beroemd gameontwerper, krijgt een briljante ingeving bij het aanschouwen van onaards leven. Achtste portret: Patricia Westerford leeft als onderzoekster alleen in en voor het bos. Negende portret: Olivia Vandergriff, student. Voor haar huis staat een boom als een levend fossiel van een soort waarmee ooit de hele wereld was bedekt.

Zij voelen de noodzaak bomen te beschermen, zien dat deze een gemeenschap vormen, dat elke boom uniek is en vechten om bomen en bossen te behouden. Alle negen ondervinden de consequenties van hun daden. Het loopt niet altijd goed af. In de wetenschap is inmiddels veel bekend. In de tijd waarin dit boek zich afspeelt, wordt die kennis pas ontdekt, verwarrende kennis. Bomen blijken te voelen, te horen en te bewegen, zorgen voor elkaar, beschermen en helpen elkaar. Zij overleven de mensheid, als wij ze niet voor die tijd hebben uitgeroeid.

Prachtig boek over liefde, trouw, verzet, anarchie en volharding én uitgebreide kennis over bomen. Een boek dat niet het irritante en zweverige van een knuffelaar heeft en mijn kijk op bomen en de mensheid heeft veranderd. Meer dan fascinerend.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies

Reacties zijn gesloten.