De gunst

French, Nicci – De Gunst

Na een feestje rijden vier jongelui ’s nachts naar huis met Jude, die het minst gebruikt heeft, achter het stuur. Er klinkt een gil en de auto raakt met gierende banden van de weg. Liam, die naast haar zit, belt kalm de ambulance.

Ze overleven het alle vier.
Jude is hevig tot op het bot verliefd op de betoverende knappe Liam, de eigenaar van de auto, en ziet hem als een vakantievriendje want: zij gaat medicijnen studeren en Liam is een flierefluiter die de toekomst neemt zoals die op hem afkomt.

10 jaar daarna werkt Jude tevreden als geriater in een ziekenhuis in Londen en gaat binnenkort trouwen met Nathan, een stabiele, fatsoenlijke man. Na een nachtdienst staat Liam opeens voor haar neus en vraagt haar om een gunst. Vanaf dat moment staat haar leven op zijn kop. Ze verliest ‘Nat’ en Liam, komt via allerlei omwegen terecht in een krakkemikkig huis met bewoners die er uitzien van paradijsvogels tot schooiers. Allemaal verbergen ze wat, zetten grote vraagtekens bij haar band met Liam en waarom hij háár om de gunst vroeg. Komt zij zonder kleerscheuren uit de idiote chaos van gebeurtenissen?

Dit boek ademt een andere sfeer dan de andere Nicci French-boeken. De vrij lange proloog en hoofdstuk 1 zijn helder: Nicci French-eigen. Daarna ontwikkelt het verhaal zich tot een cocktail van bizarre, gewelddadige maar ook betoverende gebeurtenissen met de smaak van roekeloosheid, leugens, dreiging, dood, afkeer en aantrekkinskracht. Het is één grote bonte wirwar met ertussendoor – soms wat breed uitgesponnen – beschrijvingen van wat er in hoofdpersoon Jude omgaat. De nette, beschaafde, meelevende jonge vrouw die een totaal andere wereld wordt ingezogen, mede door regelmatig vreemde, domme keuzes te maken. De karakters van alle mensen zijn prima uitgewerkt.
Het boek is onwerkelijk, over de top maar leest als een trein en als een detective: who did it? En ik vroeg mij af: hoe krijgen ze het bij elkaar verzonnen?

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies

Reacties zijn gesloten.