IJsval

Sewell, Kitty – IJsval

‘IJsval’ is een behoorlijk onderhoudend verhaal, met nu en dan scherpe kantjes. Sewell neemt ons mee naar het hoge Noorden van Canada, waar Moose Creek onderdak biedt aan ‘vluchtelingen’ van de moderne samenleving. 

In Cardiff, Wales, heeft de arts Dafydd Woordruff eigenlijk alles wat hij wil. Een intelligente, knappe vrouw, een aanstelling in het hospitaal en een fraai huis. Toch is hij niet echt gelukkig. Hij en zijn vrouw Isabel proberen al maanden, op het geforceerde af, een kind te verwekken én zijn baan is nogal routinematig geworden. Dan valt er een brief in de bus van een twaalfjarig meisje dat claimt zijn dochter te zijn. Niet echt het nieuws waarop Woordruff zit te wachten: terwijl hij en zijn vrouw tevergeefs proberen een kind te verwekken, zou hij niet alleen een dochter maar ook nog een zoon hebben in het verre Moose Creek.

Omdat Dafydd bijna zeker weet dat de moeder en hij nooit samen seks hadden, beweert hij met grote zekerheid dat dit niet juist kan zijn. Probleem is dat zijn vrouw Isabel hem niet gelooft, zeker niet wanneer een gevraagde DNA-test aangeeft dat hij en hij alleen de vader kan zijn. Als in een nachtmerrie vertrekt hij opnieuw naar Canada. Om het onmogelijke te begrijpen moet hij terugkeren naar die bevroren wildernis, met zijn eigen wetten en regels…

Het is werkelijk jammer dat de uitgever dit boek een thriller noemt, want het is eigenlijk gewoon een klassiek drama. Als je echter van drama houdt in een onheilspellende, mooie setting, met personages die elkaar bedriegen en een ietwat naïeve hoofdpersoon, die werkelijk wroeging heeft over zijn fouten in het verleden, dan is ‘IJsval’ je boek. De prachtige beschrijving van de hele locatie, het stadje Moose Creek aan de rand van het noordpoolgebied en Sewells personages, die zijn doordrenkt met een soort hopeloosheid, een verlamming die velen van hen inactief en kwetsbaar maakt. Prachtig! Er zit ook nog een vleugje romantiek in het verhaal en overall is het goed geschreven.

‘IJsval’ van Kitty Sewell, geen thriller, maar een lekker traag geschreven drama. Aanbevolen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies

Reacties zijn gesloten.