De tiende cirkel

Picoult, Jodi – De tiende cirkel

Trixie is de veertienjarige dochter van Daniel en Laura Stone. Laura is een universiteitsprofessor en Daniel schrijft strips voor de kost. Hij is eigenlijk een ‘thuisblijfvader’.

Trixies vriend Jason heeft het net uitgemaakt en het gaat niet goed met haar. Ze snijdt zichzelf en doet een poging tot zelfmoord, terwijl haar ouders daar weinig oog voor hebben, zij hebben hun eigen problemen.

Trixies vriendin Zephyr Santorelli geeft een feestje, er zijn echt veel jongelui uitgenodigd waaronder Jason, en Trixie neemt zich voor er alles aan doen om hem jaloers te maken. Ze wil hem terug en liegt tegen Daniel, dat het maar een logeerpartijtje is. Maar Zephyrs feest  is beslist geen gewoon feest: het gaat om de seksspelletjes en eigenlijk iedereen, behalve Trixie, weet dit. Aan het einde van de nacht gaat Trixie totaal verward naar huis en vindt Daniel haar in de badkamer. Ze ligt op de grond, huilend, met make-up-chaos over haar hele gezicht en zegt: “Papa, hij heeft me verkracht.” 

Voor Trixie is er geen ‘normaal school’ meer na haar aanklacht tegen Jason. Ze wordt genegeerd of erger. Haar ouders hebben nu serieus problemen want: hoe kan het dat Laura niet bereikbaar was die nacht? En waarover is Daniel niet open? Er rijzen steeds meer vragen: spreekt Trixie de waarheid en is ze die nacht werkelijk verkracht? En is Jason echt de kwade genius waarvoor hij wordt aangezien? Jodi Picoult geeft haar plot maar moeizaam aan ons weg.

In het verhaal verweeft Picoult elementen van Dantes Inferno, vooral ook in de stripgedeelten die in het boek zijn opgenomen. Nu heb ik de pech ‘De tiende cirkel’ als eBook te hebben gelezen en de strips waren daardoor nauwelijks te zien. Je mist dus de correlatie tussen verhaal en strip. Daarbij zijn enkele van de personages onvoldoende  uitgewerkt. Daar waar je Daniel goed begrijpt door zijn achtergrond, blijft Laura een raadsel. Tot slot nog de opzet van het verhaal: die vind ik soms geforceerd, te vergezocht om geloofwaardig te zijn. Dat helpt niet in de waardering. ‘De tiende cirkel’ van Jodi Picoult: hoever ga je om je kind te beschermen? Een boek voor de liefhebbers, maar aan mij niet echt besteed.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies

Reacties zijn gesloten.