Een storm van zwaarden

Martin, George R.R. – Het lied van ijs en vuur / Game of Thrones boek 3

Het derde deel van Martin’s epos ‘Het lied van ijs en vuur’ is een omvangrijk boekwerk dat door de uitgever gesplitst is in twee delen onder de titels: ‘Staal en sneeuw’ en ‘Bloed en Goud’. De eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat je voor ‘Een storm van zwaarden’ beter eerst de beide voorgaande boeken van de serie kunt lezen: ‘Het spel der tronen’ en ‘De strijd der koningen’. Dat is voor het begrijpen van en het inleven in het verhaal m.i. noodzakelijk.

Martin neemt ons mee naar midden Westeros waar nu een felle strijd woedt. Land en bevolking verkommeren. Robb Stark is nog steeds aan de winnende hand, maar zijn positie verslechtert omdat de huizen Karstark en Frey zich van hem afkeren. Ook is de terugweg naar het noorden afgesloten door de IJzermannen van Balon Grauwvreugd, waardoor hij Winterfell niet kan ontzetten.

In een poging om de verhoudingen met de Freys te herstellen door middel van een geënsceneerd huwelijk, blijkt heer Walter Frey’s gastvrijheid dodelijk. Het feestende noordelijke leger van Robb wordt afgeslacht. Robb, Catelyn en veel van zijn loyale edelen komen om. Intussen wordt het Huis Tyrel als gast onthaald in de hoofdstad. Koning Joffrey’s verloving met Sansa Stark wordt beëindigd. Hij treedt nu in het huwelijk met Margaery Tyrell en Sansa trouwt gedwongen met Tyrion Lannister. Op zijn bruiloft wordt Joffrey vergiftigd en sterft.

In het noorden wordt De Nachtwacht aangevallen door ‘wandelende doden’, ze vernietigen een deel van de Nachtwacht-ruiterij. De Winderlingen, ten noorden van de muur, proberen zich wanhopig een weg naar het zuiden te vechten als volkomen onverwachts Stannis’ leger arriveert. De priesteres Melisandre gelooft dat de gebeurtenissen de ouverture zijn voor de terugkeer van de Grote Andere, de aartsvijand van haar vuurgod. 

Aan de andere zijde van de Enge Zee krijgt Daenerys Targaryen met een list haar legers. Na de verovering van Astapor en Yunkai aan de Slaven Baai, verovert ze ook Meereen, de grootste slavenstad. Zij besluit om de stad zelf te besturen en haar draken daar volwassen te laten worden. 

Omdat de wereld die Martin schetst wel lijkt op de periode van de Engelse Rozenoorlogen in de 15de eeuw, is zijn verhaal doorspekt met wreedheden. Daarnaast bevat het bovennatuurlijke elementen – het blijft fantasy. Denk daarbij aan de draken van Daenerys. De verhaallijnen in dit derde boek wijken op meerdere plaatsen af van de bekende HBO-serie ‘Games of Thrones’. Naarmate we verder in het verhaal komen, valt dit steeds meer op. “Een storm van Zwaarden’ van George M.M. Martin, een omvangrijk boek waarvoor je beslist je tijd moet nemen, maar het blijft leesbare en spannende fantasy.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.