Een feestmaal voor kraaien

Martin, George R.R. – Het lied van ijs en vuur / Game of Thrones boek 4

‘Een feestmaal voor Kraaien’ is Martins vierde deel in zijn epos ‘Het lied van ijs en vuur’. Het boek kwam pas vijf jaar na het verschijnen van ‘Een storm van zwaarden’ uit. 

Eindelijk luwt de Oorlog van de Vijf Koningen. Joffrey Baratheon, Renling Baratheon, Robb Stark en Balon Grauwvreugd zijn allen dood, terwijl Stannis Baratheon in het hoge Noorden orde probeert te scheppen. John Sneeuw is tot zijn verbazing gekozen tot commandant van de Nachtwacht. In Koningslanding is nu Tommen – het jongere broertje van Joffrey – koning. In realiteit is zijn moeder Cersei Lannister de echte heerser over het Rijk. Sansa Stark woont in de Vallei, onder bescherming Petry Baelish, die zijn vrouw Lisa Arryn heeft omgebracht en nu de beschermheer is van Lisa’s zoontje Robert Arryn. De heren van de Vallei zijn daar weinig gelukkig mee. In het rivierengebied heerst een guerilla-oorlog onder leiding van Steenhart, gevreesd door alle inwoners van het gebied om haar onverzoenlijkheid en wreedheden. Steenhart blijkt vrouwe Catelyn Stark, die uit de poorten van de dood is weggehaald en daardoor een volledig ander, wraakzuchtig schepsel is geworden. 

Dit vierde boek van de serie spreekt wat minder aan dan de eerdere delen. Het is nog steeds helemaal in stijl van het voorgaande, maar we missen in dit verhaal een aantal vaste karakters die mede de kern van ‘Een lied van ijs en vuur’ vormen. Tyrion Lannister, wat mij betreft een van de sleutelfiguren uit het verhaal, ontbreekt net als John Sneeuw, Stannis, Melisandre en Daenerys Targaryen. In zijn nawoord legt Martin ons uit dat zij in het volgende deel ‘Een dans met draken’ aan bod komen. Wel laat Martin ons kennismaken met nieuwe karakters in dit boek, maar die moeten duidelijk hun plaats nog vinden.

Vanaf dit punt volgen de HBO-serie ‘Game of Thrones’ en het geschreven verhaal ieder een eigen spoor, al zijn de parallellen wel heel duidelijk. Toch is ‘Een feestmaal voor kraaien’ een goed verhaal, want het plot van het epos ‘Een lied van ijs en vuur’ loopt door!

Dat de lezers van Martin wel naar een volgend deel van ‘Het lied van ijs en vuur’ uitkeken, blijkt wel uit het feit dat het boek debuteerde als nummer een in de New York Times-bestsellerlijst, iets wat bij een Fantasy-roman zelden voorkomt. Tevens werd het boek onder meer genomineerd voor een Hugo Award en de British Fantasy Society Award.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.