Een dans met draken

George R.R. Martin – Het lied van ijs en vuur / Game of Thrones deel 5

‘Een dans met draken’ is het vijfde, en tot nu toe laatste uitgekomen deel van het epos ‘Het lied van ijs en vuur’. De Nederlandse vertaling werd in 2 delen uitgegeven; ‘Oude vetes, nieuwe strijd’ en ‘Zwaarden tegen draken’.

De Oorlog van de Vijf Koningen in Westeros is voorbij. In het Noorden is Stannis Baratheon, de enige nog overgebleven concurrent voor de IJzeren Troon. Hij verwerft de steun van veel Noordelijke clans en edelen en rukt op naar het zuiden, waar de Boltons nu, gesteund door de Freys, het bewind voeren. Maar zijn leger loopt hopeloos vast in een alsmaar voortdurende  sneeuwstorm.

Jaime Lannister, oom van de jonge koning Tommen Baratheon, onderhandelt over de overgave van de laatste bondgenoot van vermoorde Robb Stark, waarmee een einde komt aan de Noordelijke opstand. Aan de Westkust is een gevecht uitgebroken om de macht over de IJzereilanden. Theon wordt gevangen gehouden door de Boltons, waardoor zijn oom Euron de macht kan grijpen.

Tyrion Lannister, ontsnapt uit Koningslanding, wordt door raadslid Varey naar de stad Pentos gesmokkeld. Daar wordt hij beschermd door de aristocraat Illyrio Mopatis. Mopatis wil Tyrion verder Zuid sturen. Voordat het zover komt wordt Tyrion in een bordeel ontvoerd door Jorah Mormont. Die hoopt zo een einde aan zijn verbanning te maken door Tyrion aan Daenerys uit te leveren. Tyrion en Jorah worden na een bijna-schipbreuk tot slaaf gemaakt en komen bij Daenerys’ vijanden terecht, de slavenmeesters van Yunkai.

Ondertussen probeert Daenerys in Meereen de vrede te handhaven en breekt zich het hoofd hoe ze een militaire nederlaag tegen Yunkai kan voorkomen. De drie draken van Daenerys worden gevaarlijk voor de inwoners van Meereen, waardoor zij ze met tegenzin opsluit, maar Drogon – de grootste – ontsnapt. Om het verzet tegen haar politiek te beëindigen gaat Daenerys een huwelijk aan met de Meereense edelman Hizdahr zo Loraq, die vervolgens probeert haar te vergiftigen.

Ook ‘Een dans met draken’ speelt zich af op het fictieve continent Westeros, waar de seizoenen soms jaren duren. Het epos ‘Het lied van ijs en vuur’ is het verhaal van de strijd om de IJzeren Troon in Koningslanding. Hoewel Martins verhaal consistent gewelddadig is, beschrijft hij maar één grote veldslag in dit boek. Het verhaal richt zich, zoals al beloofd door Martin in het voorgaande deel ‘Een feestmaal voor kraaien’, nu meer op het Oosten en Noorden van Westeros. We volgen de gebeurtenissen rond De Muur, het gebied van Winterfell en de steden aan de andere kant van de Enge zee, Pentos, Volantis en Meereen. Het is een boeiend verhaal, maar Martins tempo is traag. Iets meer tempo en wat minder uitweidingen, was de leesbaarheid echt ten goede gekomen.

Aan het slot van ‘Een dans met draken’ komt de absolute deceptie: er is geen plot! Het verhaal sluit met een epiloog die uit de lucht komt vallen. Martin stopt gewoon en laat ons met een groot vraagteken achter! Laten we hopen dat George R.R. Martin snel zijn laatste deel (delen) van ‘Het lied van ijs en vuur’ kan publiceren, anders blijft het rafelig geschreven slot van HBO-serie ‘Games of Thrones’ onze enige afronding. Dat zou wel héél sneu zijn…

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.