Het spel der tronen

Martin, George R.R. – Het lied van ijs en vuur / Game of Thrones boek 1

Wanneer koning Robert Baratheon reist naar Winterfell – de hoofdplaats van het Noorden, een van de oude Zeven Koninkrijken – begint het verhaal van ‘Het spel der Tronen’. Robert vraagt zijn vriend Eddard ‘Ned’ Stark om zijn vermoorde ‘hand’ Arryn, de belangrijkste adviseur van de koning, op te volgen. Niet echt iets wat Ned ambieert, maar waar hij onmogelijk nee tegen kan zeggen. 

Ned verlaat Winterfell en vertrekt samen met zijn dochters Sansa en Arya en het koninklijk gevolg naar Koningslanding, de hoofdstad van het rijk. Zijn vrouw Catelyn en zonen Robb, Brandon en Rickon laat hij achter in Winterfel. Eenmaal aangekomen in de hoofdstad merkt Ned dat Robert helemaal niet geïnteresseerd is in het regeren van het rijk.
In Winterfell mislukt een huurmoord op Brandon, terwijl de jongen in coma op bed ligt na een merkwaardige val van een van de oude slottorens. Catelyn reist Ned achterna om hem over dit alles in te lichten.

Neds bastaardzoon John Sneeuw heeft in navolging van zijn oom Benjen Stark besloten in de Nachtwacht te dienen. Deze strijdmacht dient bij en op de ‘Muur van IJs’. Dat is een eeuwenoude, enorme muur van ijs, steen en magie, die de Zeven Koninkrijken beschermt tegen de wildernis nog meer noordwaarts. De leden beschermen zo het rijk tegen de Anderen, een vijandig ras, dat de meeste mensen in het koninkrijk alleen nog kennen uit oude verhalen. Gedesillusioneerd ontdekt hij dat de Nachtwacht meer een strafkolonie is dan een strijdmacht. 

Het kloeke boek ‘Het spel der tronen’ is door Martin opgedeeld in drie verhaallijnen. Dat is in het begin even wennen, maar werkt wel overzichtelijk. Het verhaal speelt in Westeros, het continent waarop de zeven koninkrijken liggen, en op het continent Essos. Essos is een continent aan de overzijde van een smalle zeestraat, de Enge Zee aan de oostkant van Westeros. Daar maken we kennis met de verbannen prins Viserys Targaryen en zijn zusje Daenerys, kinderen van de vermoorde ‘gekke koning’ Aerys Targaryen, die werd opgevolgd door Robert Baratheon. 

Zelfs als je de HBO-serie ‘Game of Thrones’ al hebt gezien, is ‘Het spel der tronen’ van George RR Martin boeiend en plezierig om te lezen! Elk hoofdstuk is goed opgebouwd, de settings zijn grafisch en de karakters, met al hun goede eigenschappen en gebreken goed uitgewerkt. Wat wel direct opvalt zijn de verschillen in de verhaallijn tussen het boek en de serie. Het stoort soms, maar je wordt al snel weer meegenomen in Martins verhaal.

Tot slot nog een opmerking, het verhaal van Martin is niet zachtzinnig: er is seks, er zijn verkrachtingen en er worden mensen verminkt en vermoord. We lezen over extreme armoede, slaven en nodeloze wreedheid, kortom de vroege middeleeuwen herleven in het boek in al zijn gruwelijkheid en pracht & praal. 

‘Het spel der tronen’ is het eerste deel van het epos ‘Het lied van ijs en vuur’. Het is beslist geen fantasy voor gevorderden en daardoor goed leesbaar. Aanbevolen!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.