De strijd der koningen

Martin, George R.R. – Het lied van ijs en vuur / Game of Thrones boek 2

Nu koning Robert Baratheon dood is woedt er een felle opvolgingsstrijd in de zeven koninkrijken. Er zijn vijf elkaar beconcurrerende partijen: koningszoon Joffrey, die de machtige Lannister-familie in Koningslanding ondersteunt, zijn beide ooms Stannis Baratheon en Renly Baratheon, die beiden de troon claimen, Robb Stark, die de rebellie in het Noorden en Rivierenland leidt en Balon Grauwvreugd, die zich nu ook koning noemt.
Tyrion wordt door zijn vader, heer Tywin, van het huis Lannister naar de hoofdstad gestuurd om de jonge wrede Joffrey, die heerst als een tiran, in het gareel te houden als Hand des Konings. 

Koning Stannis Baratheon schenkt zijn vertrouwen aan Melisandre van Asshai, een Rode Priesteres. Hij belegert Stormeinde, het kasteel van zijn broer Renling en eist dat deze hem erkent als enige vorst. Wanneer het overleg tussen de twee broers op niets uitloopt, wordt Renling door middel van de duistere magie van Melisandre in zijn tent gedood. Stannis verovert Stormeinde en valt daarna Koningslanding aan. De slag ontaardt in een deceptie omdat Tyrion met wildvuur de schepen van Stannis bestookt. Wanneer er toch manschappen van Stannis de poorten bereiken, doet Tyrion zelf mee aan een uitval, waarbij hij zwaar gewond raakt. De strijd lijkt daarmee door de Lannisters gewonnen.

Robb Stark behaalt overwinning na overwinning maar zijn onderbemande kasteel Winterfell wordt verraderlijk ingenomen door Theon Grauwvreugd. Theon beweert dat hij Bran en Rickon Stark heeft gedood, maar in werkelijkheid zijn de beide jongens ontsnapt. Winterfell wordt door een leger onder aanvoering van de naar de Lannisters overgelopen Rammert Bolten, op hem veroverd en brandt grotendeels af.

Strijd der koningen is wel een spannend, maar geen vermakelijk verhaal. Het is een oorlog met rauwe kanten en Martin gaat meedogenloos met zijn hoofdpersonen om. Als lezer leren we de diverse koningen goed kennen, maar het is moeilijk voor één bepaalde partij sympathie te hebben. Ook dit tweede boek van ‘Een lied van ijs en vuur’ zit vol met ingewikkelde familie-intriges, goede dialogen en onverwachte wendingen van het plot. Het verschil tussen de HBO-serie ‘Game of Thrones’ en het originele verhaal worden in dit tweede deel wel groter, maar al lezend wen je daar aan. ‘Strijd der koningen’, deel 2 van het epos ‘Een lied van ijs en vuur’ van George R.R. Martin is een vervolg op niveau van ‘Spel der tronen’.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.