De terugkeer

Nesser, Hakan – De terugkeer

Wanneer in augustus 1993 de deuren van de gevangenis opengaan, stapt er een man naar buiten, die in totaal 24 lange jaren heeft vastgezeten. Veroordeeld voor twee moorden, die hij altijd heeft ontkend. Hij heeft een plan dat hem duidelijk voor ogen staat, maar nu op zijn 57ste kan hij het zich permitteren geduldig te zijn. 

Een half jaar later vinden kinderen de torso van een man, zonder ledematen, zonder hoofd, gerold in een oud vloerkleed. Terwijl het moeizame identificatieproces voortschrijdt begint hoofdinspecteur Van Veeteren zich zorgen te maken over de voor hem geplande operatie,  nodig om zijn darmkanker te behandelen. Hij wordt opgenomen en als knorrige, rusteloze en het medisch personeel tergende patiënt begeleidt hij vanuit zijn ziekbed het onderzoek.

Omdat het onderzoek slecht vordert, zakt het moreel van het politieteam gestaag. Ze wachten en hopen op een briljante inval van Van Veeteren wanneer hij weer fit genoeg is na zijn ziekenhuisopname. Zijn meerdere Hiller, meer betrokken bij de botanische tuin op zijn kantoor dan bij het politiewerk, beslist echter dat Van Veeteren zich op andere meer dringende zaken moet concentreren. Ondertussen ontwikkelt Van Veeteren rustig zijn theorie. Hij vermoedt dat ene Verhaven waarschijnlijk de identiteit van de echte moordenaar kende en dat die confrontatie heeft geleid tot de derde moord. Eerst Beatrice Holden, dan Marlene Nietsch en tot slot Leopold Verhaven. Heeft dezelfde dader ze allemaal vermoord? 

In ‘De terugkeer’ neemt Hakan ons heen en weer mee in de tijd door een aantal goed geplaatste flashbacks. Dat draagt bij aan het verhaal en zorgt ervoor dat we kunnen begrijpen wat de karakters beweegt en hoe het kan dat door massale impopulariteit, aangewakkerd door de media, iemand al veroordeeld is zonder dat er een (zorgvuldig)  onderzoek heeft plaatsgevonden. In die zin is ‘De terugkeer’ helemaal een boek van deze tijd. Nesser geeft zijn verhaal niet echt snelheid, maar maakt dat helemaal goed door de opbouw van de plot en de dialogen in zijn verhaal.
‘De terugkeer’ van Hakan Nesser, een ‘whodunnit’ met een goed, onverwacht plot.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, Thrillers

Reacties zijn gesloten.