De afgrond

Card, Orson Scott – De afgrond (Abyss)

In ‘De afgrond’ neemt Scott ons mee naar de zeebodem, de wereld van booreilanden en  schepen, maar ook van internationale politiek-denken. Het verhaal begint met het vergaan van een geavanceerde Amerikaanse onderzeeër die wordt aangevallen door een onbekende vijand en vervolgens in de diepzee zinkt. 

Omdat de Amerikaanse overheid zo snel mogelijk de geheime codes – en zo mogelijk zelfs de kernkoppen – wil bergen, doet ze een beroep op een al in de omgeving werkzame ‘diepwater-oliemaatschappij’, die vrijwel al het equipement heeft om in de omgeving van ‘het ongeluk’ te kunnen werken. Een groep gespecialiseerde werknemers wordt, samen met een aantal  SEAL’s, geacht op grote diepte onderzoek naar het ongeval te doen. Al met al een uiterst precaire opdracht, want ook de andere machtsblokken hebben belangstelling voor het merkwaardige ongeval. We maken daarbij kennis met Lindsey en Bud Brigman en hun gecompliceerde relatie. We leren SEAL Hiram Coffey kennen en we lezen hoe ‘Deep Core’ werkt. Dat is de boorinstallatie bedoeld voor diepwaterboringen – de eerste en enige in zijn soort. Naarmate het verhaal vordert begrijpen we wat hen drijft én dat er veel meer aan de hand is dan alleen een ‘ongeval’, daar in de diepzee.

‘De afgrond’ van Orson Scott Card is gebaseerd op het scenario voor de film ‘De Abyss’ van James Cameron. Het boek en het scenario werden vrijwel parallel aan elkaar geschreven. Card herschreef het verhaal gedeeltelijk nadat hij een tussentijdse versie van de film had gezien. James Cameron en Orson Scott Card hadden dus duidelijk verschillende meningen over hoe het verhaal moest worden verteld. Je kunt zowel de film kijken als het boek lezen. Ze vullen elkaar goed aan, maar ook met alleen het boek heb je een boeiend, spannend en compleet verhaal. Daarbij komt dat je veel meer tijd hebt om de karakters te leren kennen, doordat Scott de moeite neemt én de tijd heeft om je mee te nemen in hun manier van denken.

‘De afgrond’, een boek met een boodschap, soms wat taai, maar eenmaal op stoom ook heel spannend.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.