De reiziger

Gabaldon, Diana – De reiziger

‘De reiziger’ is het eerste boek van ‘De reiziger-serie’ 

Claire Beauchamp is al acht jaar getrouwd met Frank Randall. Na het beëindigen van de tweede wereldoorlog, waarin Frank en zij meer dan vier jaar gescheiden waren, zijn ze op een soort tweede huwelijksreis in de Schotse Hooglanden. Frank is historicus, een interesse die Claire als verpleegster niet deelt. Terwijl Frank zich onderdompelt in zijn familieverleden, gaat Claire met meneer Crook, haar gelegenheidsgids, naar de oude heuvel ‘Craigh na Dun’ waarop zich een druïdencirkel bevindt.    

Samen met Frank bezoekt ze in alle vroegte de ‘henge’ opnieuw. Ze zien daar een door lokale vrouwen uitgevoerde druïde heksendans, een ritueel als bij de oude zonnefeesten. Wanneer Claire later weer bij de henge komt, nu om kruiden te plukken, klinkt er een indringend laag gezoem uit de stenen en wordt alles wazig om haar heen. Claire wordt  tweehonderd jaar teruggeslingerd in de tijd en ze belandt als moderne vrouw in een gevecht tussen leden van de MacKenzie-clan en het Engelse leger, de ‘Roodjassen’. De ruige, roodharige Schot Jamie Fraser redt haar net op tijd van de Engelse troepen, onder commando van ‘Black Jack Randell’ – een voorvader van haar echtgenoot Jack – en neemt haar mee naar Castle Leoch, waar ze door vrijwel alle clanleden wordt gewantrouwd. Iets vertellen over haar afkomst lijkt zinloos: wie zal haar in vredesnaam geloven?

Diana Gabaldon is van Mexicaans-Amerikaans-Engelse afkomst. Haar boeken zijn lastig binnen een genre te plaatsen omdat ze zowel fictie, fantasy als nonfictie-elementen bevatten. ‘De Reiziger’ start wat stroperig, dat komt door de nogal stevige hoeveelheid informatie die Gabaldon met ons wil delen. Maar als het verhaal eenmaal op gang komt, wordt u meegesleept in de avonturen van Claire en Jamie. In dit eerste boek van de serie kom je alles tegen wat je verwacht van een dergelijk verhaal: spanning, emotie en liefde. Neem daarbij de goed getroffen beschrijvingen van landschap, mensen, alsook de op de juiste wijze in het verhaal geïmplanteerde historisch feiten en je hebt een kanjer van een roman. 

Diana Gabaldons ‘De reiziger’, een sterk geschreven, aparte roman, absoluut aanbevolen!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Non-fiction, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.