De terugkeer van de Ganymeden

Hogan, James P. – De terugkeer van de Ganymeden

Leyel Torres, de commandant van het wetenschappelijk observatorium dat ter hoogte van de evenaar van Icaris zweeft, wordt verrast door een alarm van zijn leidinggevende natuurkundige Chariso. “We hebben een serieus probleem” is zijn boodschap, “Icaris verandert in een nova”.

De expeditie wordt halsoverkop afgebroken en het merendeel van de wetenschappers weet met het moederschip te ontkomen aan het inferno. Het probleem is echter dat ze niet op de juiste manier kunnen terugkeren, waardoor een tijdkromme ontstaat. 

Dr. Victor Hunt is is met een ploeg geleerden aangekomen op de maan ‘Jupiter V’ waar een Ganymees ruimteschip is ontdekt onder het ijs. Dat alles onder de goedkeuring van zijn chef Gregg Caldwell, uitvoerend directeur van de afdeling Navigatie en Communicatie van de VNR met zijn hoofdkwartier in Houston. De Aardse wetenschapper gaat proberen de  gevonden boordcomputers te kraken, vastbesloten om het geheim van het verloren ras van de Ganymeden te achterhalen. Hoewel het eerst lijkt alsof er niets gebeurt, verschijnt er tot ieders verrassing op de radarbeelden een onbekende stip…

In ‘De terugkeer van de Ganymeden’ ontrafelt Hogan de paleontologische mysteries met betrekking tot de Ganymeden die lang geleden leefden op de verloren planeet Minerva (nu asteroïden tussen Mars en Jupiter). Al vrij snel in het verhaal ontvangen de menselijke wetenschappers onverwachte bezoekers. Een ruimteschip van Ganymeden-wetenschappers, dat Minerva achterliet op een onbedoelde 25 miljoen jaar durende relativistische reis naar een andere ster, keert terug. Dit boek is het tweede boek van James P. Hogan over dit uitgestorven ras. Was het eerste boek ‘Ruïnes op de Maan’ vooral een nogal technische roman, in ‘De terugkeer van de Ganymeden’ gaat Hogan een heel andere richting met ons uit. Hogan wil ons laten zoeken en geeft meer ideeën dan personages. (De auteur lijkt daarmee m.i. veel op Arthur C. Clark). In het verhaal hebben de ideeën betrekking op een meer diepgaand begrip van de aard van evolutie, tijdverdunning en planeetvorming. Het boek laat zich dan ook uitstekend lezen zonder het eerste boek te kennen. ‘De terugkeer van de Ganymeden’ biedt een fantasierijke oefening in harde SF, die ik zeer kan waarderen. Dit maakt James P. Hogan tot een topauteur en zijn ‘De terugkeer van de Ganymeden’ zeer aan te bevelen!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.