Terug naar Wharton Park

Riley, Lucinda – Terug naar Wharton Park

Julia Forrester heeft zich van de wereld teruggetrokken in haar kleine Engelse cottage, nadat haar man Xavier en zoontje Gabriël zijn omgekomen bij een auto-ongeval. Al maanden verdraagt ze het niet andere kinderen te zien, zonder in tranen uit te barsten. Voor klassieke muziek is ze absoluut overgevoelig, omdat het ongeluk plaatsvond op het moment van haar ultieme roem als concertpianiste, tijdens haar beste uitvoering van ‘Rachmaninovs Concerto nr 2‘ ooit. Dan nodigt haar zorgzame en georganiseerde zuster Alicia haar uit, om mee naar een veilig op ‘Wharton Park’ te gaan. Het huis waarbij haar grootouders werkten en woonden en waaraan Julia hele goede jeugdherinneringen heeft. Wanneer ze door het huis dwaalt ontmoet ze Kit Crawfords, de huidige eigenaar en verkoper, die zich haar herinnert als “het meisje wat zo mooi op de piano kon spelen”. Het huis lijkt niet meer redden door hem, door het achterstallige onderhoud en gebrek aan financiële middelen in zijn familie. Op de veiling koopt Julia drie aquarellen die, naar later blijkt, door haar moeder zijn geschilderd. Als ook een oud dagboek wordt gevonden, wordt het Julia en Kit duidelijk dat er in het verleden dingen zijn gebeurt die hen ook nu nog raken…

‘Terug naar Wharton Park’ is een gelaagd verhaal. Lucinda Riley neemt ons mee op twee niveaus, het verhaal van Julia Forrester en Kit Crawfords in het heden en, rond de tweede wereldoorlog gesitueerd, het leven  van Olivia Drew-Norris, de Thaise Lidia en Harry Crawfords. De beide verhaallijnen worden op een logische en vanzelfsprekende manier naast elkaar gebracht, waarbij al in het verhaal duidelijk wordt dat de geschiedenis uit de jaren veertig consequenties heeft voor wat er gebeurt in het nu. Maar niet alleen de verwevenheid van de beide verhalen maakt ‘Terug naar Wharton Park’ een goed boek, ook de onverwachte, maar o zo reële problemen van de hoofdpersonen houden je als lezer bij de les. Uiteindelijk moet ‘Wharton Park’, ondanks alle inspanningen van Julia en Kit, toch worden verkocht en krijgt het verhaal een onverwacht slot.

‘Wharton Park’ van Lucinda Riley, een prachtig geschreven roman. Literatuur die leesbaar is, zeer aanbevolen.

‘Terug naar Wharton Park’ is ook als ebook verkrijgbaar onder de titel ‘De orchideeëntuin’. De Engelse titel van het boek is ‘Hothouse Flower’. Zie en luister wat de schrijfster zelf over het boek vertelt. http://lucindariley.co.uk/books/hothouse-flower/

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies

Reacties zijn gesloten.