Het woud der schaduwen

Forbath, Peter – Het woud der schaduwen

“Het woud der schaduwen” is eigenlijk een echte avonturenroman, maar wel een die helemaal gebaseerd is op een ook echt door Henry Morton Stanley ondernomen reis, door het indertijd nog onbekend deel van Afrika.
In 1885 valt Khartoem en de Engelsen verliezen de controle over Soedan. De veroveraar is de fanatieke Soefi-strijder El Mahdi, een zelfverklaarde islamitische Messias.
Na verloop van tijd blijkt dat in het ontoegankelijke Equatoria, in het zuiden van Soedan, nog steeds weerstand wordt geboden onder het gouverneurschap van de onbekende Emin Pasha. Omdat de Britse regering zelf weinig behoefte heeft zich opnieuw te blameren, wordt er een commerciële bevrijdingsexpeditie opgetuigd onder bevel van Stanley, de grootste Afrikaanse ontdekkingsreiziger in die tijd. Het woud der schaduwen - Peter Forbath
Tegen alle beloften en adviezen in kiest Stanley voor een route door een nog onbekend stuk Afrika, het ‘Ituri Woud’, vastbesloten om ook deze ontdekking toe te voegen aan zijn glanzende reputatie…

Vanaf de eerste pagina van Forbaths verhaal – dat wordt verteld door een jonge secretaris – beleven we een wereld zo levendig en betoverend dat je bijna vergeet dat je een boek leest. De karakters, de overmoedige Stanley, maar ook alle anderen zoals portiers en haremmeisjes, worden bijna filmisch beschreven. De motieven van de tochtgenoten, de missie, de geheimen en alle politieke intriges, worden uiteindelijk allemaal overschaduwd door de reusachtige jungletocht zelf, de lange weg door het onbekende stuk Afrika. Waarin honger, vermoeidheid, ziekte, angst en wantrouwen hun tol gaan eisen.

Het contact met Emin Pasha wordt pas laat gemaakt in dit stevige, 700 pagina’s dikke boek. Pas als de hoofdpersonen fysiek volledig opgebrand zijn en ontdaan van alle niet-essentiële sociale en persoonlijke bagage, ontdekken we wat ieder mens werkelijk bezield. De personages stijgen tot de nobelste wat een mens kan bieden of ontaarden totaal.
Stanley volhardt, genadeloos, briljant en raadselachtig en is, denk ik, het minst te begrijpen maar meest fascinerende karakter in het verhaal.
“Het woud der schaduwen”, het lezen en herlezen waard.

Peter Forbath

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies

Reacties zijn gesloten.