Naspel in Londen

Deighton, Len – Naspel in Londen

“Naspel in Londen” speelt hartje Koude Oorlog en Berlijn is nog een gedeelde stad. Bernard Samson is een Brit, geboren in Berlijn. Samson wordt gewantrouwd door zijn collega’s en zeker door zijn meerdere. Dat is op zich niet vreemd, want zijn vrouw, ook werkzaam bij SIS, is overgelopen naar het Oostblok en bleek al lange tijd een informante voor de KGB. Naspel in Londen
KGB-officier Erich Stinnes is op zijn beurt weer overgelopen naar de Britten en zo wordt duidelijk dat de Londense inlichtingendiensten nog een mol in huis hebben. De vraag is hoe deze te traceren? Al snel spelen binnen de organisatie de persoonlijke belangen een even grote rol als het ontmaskeren van de dubbelspion en doen bewust in circulatie gebrachte geruchten de ronde. Het is vuile politiek zonder enig respect voor mensenlevens…

Berlijn is de ideale setting voor het boek. Als een symbool van de Koude Oorlog is de stad onovertroffen. De verdeelde stad met zijn merkwaardige indeling als gevolg van de tweedeling, is een uitstekende achtergrond voor verhalen van moord, bedrog en verraad.

Met Le Carré is Deighton een van de beste schrijvers van spionageromans. Ook in “Naspel in Londen” levert hij weer vakwerk. Het meest essentiële probleem in het spionag vak is, dat je nooit zeker weet wie je kunt vertrouwen, wie de waarheid vertelt en wie er eigenlijk aan jouw kant staat. Wanneer het verhaal wat dreigt te verzanden in de onderlinge verhouding tussen de karakters, maakt het plot plots een wending waardoor je weer volop in het verraderlijke milieu zit. Ik heb “Naspel in Londen” als zelfstandig boek gelezen. Pas later kwam ik er achter dat het onderdeel was van een trilogie, namelijk het derde en laatste boek van Deightons “Game, Set & Match-trilogie”.
Het is dus uitstekend los te lezen en dat zegt denk ik veel over de schrijfkwaliteiten van Deighton.

De gewelddadige apotheose vindt plaats in een station van de Berlijnse ondergrondse. Of Bernard Samson ook de uiteindelijke winnaar is? Ik ga het u niet zeggen…

Len Deighton

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.