Kloostermoord

Sansom, C.J. – Kloostermoord

“Kloostermoord” plaatst ons in één klap in de onrust van het zestiende-eeuwse Engeland, waar behoudende katholieken hun leven niet veilig zijn. Eerste minister Thomas Cromwell is gedreven bezig de nieuwe orde (nu bij ons bekend als de Anglicaanse kerk) te versterken. Als bijkomend effect heeft dit een prettige kant voor de schatkist van de koning want kloosters worden ontbonden, de bewoners verdreven en de grond en opstallen verkocht aan trouwe aanhangers van koning Hendrik VIII. Zij, die zich verzetten of zich uitspreken tegen de nieuwe orde worden opgesloten in de Tower en gemarteld of geëxecuteerd.Kloostermoord

In de abdij van Scarnsea, wordt een gevolmachtigde van Cromwell vermoord. Dit dreigt Cromwells plannen behoorlijk te dwarsbomen. Advocaat Matthew Shardlake en zijn jonge assistent Mark worden naar de abdij gestuurd met de opdracht om te achterhalen wie de moord heeft gepleegd en de dader snel en in het geheim in te rekenen. Maar zodra ze aankomen in Scarnsea, is het duidelijk dat ze niet echt welkom zijn in dit deel van Kent. De sfeer wordt steeds dreigender wanneer Shardlake geheimen vindt, die diep zijn weggestopt.

Zoals in alle goede moordmysteries, leren de onderzoekers al snel dat bijna iedereen een geheim én een motief heeft. Verborgen gangen, geheime paden, er vallen doden en een bijna-dood-ervaring: alle componenten van het genre zijn in dit historische verhaal aanwezig. Er is in “Kloostermoord” een uitstekend gevoel voor plaats en sfeer en Sansom geeft ons een sterke, intrigerende hoofdpersoon.
“Kloostermoord” is een goed verteld verhaal. Het boeit van begin tot einde en laat de zestiende eeuw tot leven komen in de pagina’s. Als je van historische fictie houdt, moet je “Kloostermoord” beslist eens lezen.
C.J.Sansom

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.