Harry Potter

Rowling, J.K. – Harry Potter

Een hele vakantie met boeken van maar één schrijfster, de gok pakte goed uit. Ik had de hele Harry Potter-serie in mijn e-book geladen en liet mij lui meevoeren naar een wereld van tovenaars, geesten en magie. Maar ook naar een wereld vol droge humor en spannende plots. Kortom de wereld van schrijfster J.K. Rowling. J.K.-Rowling

De Harry Potter-reeks is bijzonder van opzet en indeling: de boeken volgen de leeftijd van de lezers, van aankomende tieners naar jongvolwassenen. Zeker in het begin zijn de boeken ook prima los van elkaar te lezen. Naarmate je verder in de reeks komt, gaat dit eigenlijk niet meer door de verwevenheid van persoonlijkheden in de diverse verhalen. De Harry Potter-reeks evolueert daarbij van standalone delen naar ontwikkelromans. Je moet gewoon het volgende deel lezen!

Voor ik u kort de boekdelen voorstel, nog een laatste opmerking. Alle delen van de Harry Potter-reeks zijn verfilmd en je denkt na de film al snel het verhaal te kennen. Maar alstublieft, lees ook de boeken. In films moet noodgedwongen veel worden weggelaten en worden accenten verlegd. Pas na het lezen van de boeken kent u het verhaal echt…

Harry Potter en de steen der wijzen

Deel 1

Harry Potter is een doodgewone, maar niet zo gelukkige jongen, die al sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie oom en tante woont. Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En dan nog een, en nog een… HP en de steen der wijzenOp die manier hoort Harry dat hij (net als zijn ouders) een tovenaar is. De brieven veranderen Harry’s leven: hij wordt kordaat uit zijn saaie leventje gehaald  door een woeste figuur op een vliegende motorfiets en komt erachter wie zijn verongelukte ouders waren. Met een speciale trein die vertrekt van Perron 9 3/4 belandt hij op Zweinsteinse Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, waar hij alles leert over geesten, toverdranken en monsters. Uiteindelijk moet Harry het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, de tovenaar die verantwoordelijk is voor de dood van zijn vader en moeder.

Al met al is het een spannend, speels en boeiend verhaal en het eerste deel van de ondertussen wereldwijd beroemde serie.

Harry Potter en de geheime kamer

Deel 2

Na een heel nare vakantie bij zijn oom en tante gaat Harry Potter naar de tweede klas van Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Het valt niet mee om daar te komen; gelukkig kunnen Harry en zijn vriend Ron een oude, blauwe, vliegende auto “lenen” van Rons vader. HP en de geheime kamer Na alle avonturen van vorig schooljaar denkt Harry zich rustig aan zijn lessen Toverdranken, Verweer tegen de Zwarte Kunsten en vooral zijn favoriete sport Zwerkbal te kunnen wijden. Maar dan hoort hij een mysterieuze stem. Hij ontdekt zo het heel bijzondere dagboek van Vilijn, overleeft verschillende aanslagen en gaat op zoek naar de persoon achter de geheimzinnige stem.

Een spannend, avontuurlijk en mystiek boek, ook prima te lezen zonder dat je deel 1 kent.

Harry Potter en de gevangene van Azkaban

Deel 3

Na een supersaaie vakantie bij zijn oom en tante begint Harry Potter aan zijn derde jaar op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Door een wel wat vreemd ongelukje komt hij opeens ’s avonds laat alleen op straat te staan. HP en de gevange van AzkabanDan blijkt dat Sirius Zwarts, een beruchte volgeling van Jeweetwel, uit de gevangenis van Azkaban is ontsnapt. Hij is op de vlucht en heeft het wellicht op Harry gemunt. Ondanks zijn toverkracht en toverkunsten ontsnapt Harry met moeite aan grote gevaren en veel verraad. Maar vooral door de steun van zijn vrienden Ron en Hermine wordt het kwaad overwonnen en blijkt zijn vijand een vriend. Harry blijkt zijn lessen Verweer tegen de Zwarte Kunsten hard nodig te hebben…

Het is een inventief verhaal, een meeslepende waterval van avonturen, dat met heel veel humor verteld wordt. Een boek om in één adem uit te lezen…

Harry Potter en de vuurbeker

Deel 4

Zijn neefje Dirk is op dieet, iets wat de toch al vreselijke vakanties bij zijn oom en tante helemaal onmogelijk maakt. Harry kan gewoon niet wachten tot hij terug mag naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus om aan zijn vierde schooljaar te beginnen. HP en de vuurbekerHij springt een gat in de lucht als de ouders van Ron, zijn schoolvriend, hem uitnodigen mee te gaan naar de finale van de Quidditch (bezemsteelsport) Cup. Bij de finale blijkt dat de zwarte tovenaar Lord Voldemort, die Harry’s ouders heeft gedood, steeds meer macht krijgt…

Harry weet dan nog niet dat er dat jaar op Zweinstein een nog groter en spannender evenement zal plaatsvinden, waarbij leerlingen van buitenlandse toverscholen tegen elkaar uitkomen. Ondanks alle opwinding en magische gebeurtenissen, probeert hij zich toch op zijn lessen te concentreren. Een boek vol humor, een spannend verhaal en dat niet alleen voor tieners…

Harry Potter en de orde van de Feniks

Deel 5

Terwijl hij samen met zijn neef Dirk buiten is, verschijnen er plotseling agressieve dementors en uit zelfverdediging pakt Harry zijn toverstok. Maar zoiets is voor een minderjarige tovenaar streng verboden! Hij moet in Londen voor de rechtbank verschijnen, maar door getuigenissen loopt het toch goed voor hem af. HP en de orde van de feniksOp Zweinstein is er – precies volgens de traditie – een nieuwe docent Verweer tegen de Zwarte Kunsten. De leerlingen krijgen nu alleen nog maar theorieles en daarom besluiten de vrienden elkaar zélf lessen te geven onder leiding van Harry. Ze noemen zichzelf SVP (Strijders Van Perkamentus). Zo zijn ze in ieder geval goed voorbereid, al weten ze zelf niet precies waarvoor. Om in Londen iets te zoeken in het Ministerie van Toverkunst misleiden ze Professor Omber, de docente Verweer tegen de Zwarte Kunsten. Vertrouwend op wat Harry heeft gezien in zijn dromen weten ze precies wat ze moeten doen, maar het blijkt een val van Voldemort. Weten ze zich er nog uit te redden?

Een ongelofelijk spannend verhaal, waarbij je werkelijk kwaad wordt over de onnozelheid van sommige mensen, oh sorry tovenaars…

Harry Potter en de halfbloed prins

Deel 6

Het hele land wordt geteisterd door vreemde rampen en aanslagen en hoewel het hartje zomer is, hangt er een hardnekkige, onheilspellende mist. Rond middernacht krijgt de Britse premier bezoek van Cornelius Droebel die hem duidelijk maakt dat de terugkeer van Voldemort niet alleen de wereld van de tovenaars veranderde, maar nu ook de Dreuzelwereld bedreigt. HP en de halfbloed prins IIIn de Ligusterlaan wacht Harry Potter ’s avonds ongeduldig op de komst van professor Perkamentus. Wat kan er zo belangrijk zijn dat Perkamentus hem bij de Duffelingen komt opzoeken en dat niet kan wachten tot Harry’s terugkeer naar Zweinstein? Harry vindt in de schoolbibliotheek een spreukenboek dat ooit toebehoorde aan de Halfbloed Prins. Wie was dat eigenlijk? Harry lijkt ook de enige te zijn die beseft dat Draco Malfidus een opdracht heeft van Voldemort en welke rol speelt Severus Sneep hierbij?

Ook dit deel kent weer ongelofelijk spannende én grappige momenten. Je voelt de eindstrijd tussen Voldemort en het goede aankomen…

Harry Potter en de Relieken van de Dood

Deel 7

Natuurlijk begint het boek weer in de vakantie, maar deze keer maakt Harry zich niet klaar om naar school te gaan. Hij heeft van Dumbledore de opdracht gekregen om de “Horcruxes” van Voldemort te vernietigen. Direct al de eerste dag gaat het helemaal mis en wordt hij achtervolgd door Voldemort en zijn tovenaars. HP en de relieken van de doodGelukkig kan Harry veilig in zijn schuilplaats aankomen. Dan begint de zoektocht naar de “Horcruxes”. In het begin van het boek gebeurt er eigenlijk niet zo veel. Er is spanning maar, maar nog niet zoveel vaart in het verhaal. Dat gebeurt halverwege het boek en het wordt bloedjespannend. Het lukt Harry om samen met Ron en Hermelien een aantal “Horcruxes” te vernietigen, maar als Voldemort erachter komt wat Harry aan het doen is, gaat hij helemaal door het lint. Uiteindelijk staan Harry en Voldemort weer tegenover elkaar…
Hoe dat afloopt? Daarvoor moet u het boek zelf gaan lezen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Kinderboeken, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.