Onmisbaar

Johansen, Iris – Onmisbaar

Rachel Kirby is professor aan de Ardmore Universiteit in Houston, Texas. Haar leven bestaat uit twee dingen, haar zusje Allie en ‘Jonesy’. 

Zusje Allie, het enige familielid van Rachel, is ernstig ziek. Ze lijdt aan leukodystrofie, een ziekte waarvoor geen geneeswijze bekend is. Jonesy is Rachels zielekind: een computersysteem dat door het koppelen van meerdere computers en netwerken in staat is een enorm rekenvermogen te realiseren. Daardoor heeft Rachel in IT-kringen een absolute sterstatus terwijl het merendeel van de bevolking geen idee heeft wat ze doet. 

Dan ontdekken Rachel en haar directe assistenten Simon Monteith en Val Cho dat iemand het systeem heeft kunnen hacken en er computercycli verloren gaan. Ze komt in aanraking met John Tavak: briljant, rijk, avontuurlijk en rusteloos. Hij jaagt achter de geheimen aan van de oude Egyptische heelmeesteres Pesesjet. Hij denkt dat hij samen met Jonesy en Rachels kennis achter het geheim van Pesesjets oude geneeswijzen kan komen, waaronder volledig cellulair herstel bij patiënten, precies dat wat Allie zou kunnen genezen…

In ‘Onmisbaar’ komen het huidige digitale tijdperk en de spanning van ‘Indiana Jones’ samen. Johansen doet dit met een forse scheut avontuur. Enerzijds moeten Rachel, John Tavak en hun helpers het opnemen tegen de ‘raadsel-kruimels’ die hun zijn nagelaten door Pesesjets medegenezers in het oude Egypte. Anderzijds is daar de genadeloze, gewelddadige competitie van een internationaal medisch concern, dat er belang bij heeft eerder dan Rachel en John achter dit geheim te komen. Wat daarbij niet helpt is dat er in de top van de NSA duidelijk voorkeur is voor het verkrijgen van de informatie door het medisch concern. Totdat een moordcommando te ver gaat en er ook binnen de NSA problemen komen.

‘Onmisbaar’ is een lekkere snelle thriller, waarbij je al rap de onwaarschijnlijke situaties en wendingen voor lief neemt. Johansen laat ons wel kennis maken met haar hoofdpersonen, maar blijft toch wat op de vlakte als het om hun werkelijke drijfveren gaat. Al met al een lekker boek voor bij het zwembad, al zijn er betere romans in dit genre geschreven.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, Thrillers

Reacties zijn gesloten.