De uitroeiers

Dish, Thomas – De uitroeiers

‘De uitroeiers’ van Thomas Dish is een verontrustend boek: vol geweld, onaangename personages en een slot wat de meeste mensen overstuur of zenuwachtig maakt. Maar het is óók een knap geschreven verhaal… 

De aarde zoals we die kennen, wordt overwoekerd met een vreemde exotische plant. De soort verdringt alle andere begroeiing. Ze verbruikt al het water, waardoor de bodem voor altijd verandert. Eerst langzaam, maar dan steeds sneller verliezen de mensen het gevecht met de exotische groene indringer, waarna ook de beschaving zoals wij die kennen ten ondergaat.

Dish schrijft geen opwekkend verhaal. ‘De uitroeiers’ geschreven in 1965, past in een zeer gespecialiseerd dystopisch genre dat ‘Apocalyptis Greenery’ wordt genoemd. ‘De Triffids’ van John Wyndham, uit 1951 is waarschijnlijk het bekendste boek uit dit genre. Van de karakters van Dish – die goed zijn uitgewerkt en absoluut diepte hebben – is er werkelijk geen enkele waarvoor je enige sympathie kunt opbrengen, maar de schrijver werkt zijn overlevingsverhaal wel verrassend compleet uit. Al vrij snel begin je je af te vragen of er eigenlijk wel overlevenden zijn aan het einde van het boek. Kan de mensheid eigenlijk wel overleven?

Als je op zoek bent naar een filosofisch, boeiend, buiten de kaders gekleurd sciencefiction-boek, dan is het ‘De uitroeiers’ van Thomas Dish wel.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.