De Triffids

Wyndham, John – De Triffids

Bill Masen ontwaakt na een oogoperatie in een chaos. In het ziekenhuis is geen personeel en iedereen die lopen kan, is blind. Tijdens het kijken naar een meteorietenregen in de avond is 99% van de bevolking blind geworden. Een maatschappelijke breakdown is onvermijdelijk. Daarbij komt een ander probleem: de Triffids, een bewust gekweekte agressieve plantachtige,  breekt in de chaos los uit de beveiligde plantages. Hoewel niet echt soepel is de plant zeer goed in staat zich voort te bewegen. De blinde mensheid is dan ook geen partij en lijkt een vreselijk lot te wachten. Het is aan Bill om de Triffids én een aantal nog georganiseerde gangs te ontwijken en de samenleving te redden. 

John Wyndham schreef het boek al in 1951 net na de tweede wereldoorlog, toen SF nog in ontwikkeling was. Dat het nog steeds zo ongelofelijk actueel is, komt doordat hij indertijd al schreef over het muteren van planten en de hoofpersonen zo heel eigentijds neerzet. Een-op-een herkenbaar voor ons nu 60 jaar later, bekend met deze nu echt bestaande technieken en de soms agressieve reacties van angstige volksmassa’s. De Triffids, lees het boek liever niet als u graag naar de sterren kijkt.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.