Abraham, Daniel – Meester van Schaduw
De stadstaat Saraykeht is een van de welvarendste steden na de ondergang van het grote Keizerrijk. In de haven zijn kooplieden uit alle werelddelen welkom en haar heerser, de Khai Saraykeht, is wijs en oppermachtig. Handel en nijverheid vullen de staatskas. Elke denkbare wens, hoe basaal ook, kan in haar ‘Rose wijk’ vervuld worden. Maar Saraykeht staat op een keerpunt in haar geschiedenis.
Centraal voor de welvaart van Saraykeht is de invloed van de dichter-tovenaar Heshai en de gevangen geest Seedless, die hij controleert. Ondanks al zijn kracht is Heshai een zwakke man, gekweld door schaamte. Hij is de spil en het meest kwetsbare punt in Saraykehts grootheid. Ver naar het westen hebben de legers van Galt veel landen veroverd. Om Saraykeht te nemen moeten ze eerst haar handel en daarmee haar macht vernietigen. Marchat Wilsin, hoofd van Galt’s handelshuis in de stad, plant een vileine misdaad tegen Heshai en Seedless. Als hij daarin slaagt, zal Saraykeht vallen. Amat, bedrijfsleidster van het huis Wilsin, ontdekt per ongeluk deze valstrik en probeert haar stad te redden…
Daniel Abraham geeft ‘Meesters van de Schaduw’ een kenmerkende Aziatische flair met maar weinig raakvlakken met de middeleeuwse Europese setting. Natuurlijk willen andere landen de welvarende stad breken, zodat ze vervolgens haar handel kunnen monopoliseren. Een ons niet onbekend, spannend politiek spel. Een leuk detail dat Abrahams in het verhaal legt, is dat de mensen veel communiceren in lichaamstaal. Ze zeggen soms snoeiharde dingen en nemen dan een houding aan van verontschuldiging. Hou je van een boek vol van intriges, hof-politiek en sterke personages, maar met ook de nodige spanning, dan is ‘Meester van de Schaduw’ goede keus.
Auteur Daniel Abraham is nu vooral bekend van zijn ‘A Game of Thrones’.