13 uur

Meyer, Deon – 13 uur

Benny Griessel, alweer 6 maanden ‘schoon’ na een alcoholverslaving, is rechercheur van de politie in Kaapstad, Zuid-Afrika. Benny is de enige blanke rechercheur binnen zijn team, dus ook degene, die zijn kennis en senioriteit moet overdragen aan zijn jongere collega’s, afkomstig uit alle etnische groepen die het nieuwe Zuid-Afrika rijk is. 

Dan wordt een bekende platenbaas vermoord aangetroffen in zijn huis. Zijn zwaar aan alcohol verslaafde vrouw is steeds thuis geweest, maar herinnert zich absoluut niets van wat er die avond is gebeurd.  Parallel daaraan wordt een jonge Amerikaanse toeriste gevonden met een doorgesneden keel. Haar vriendin blijkt ontkomen, maar wordt nu opgejaagd. Zodra dat bekend is, in zowel de VS als Zuid-Afrika, gaan politici zich met de zaak bezighouden. Inspecteur Bennie Griessel krijgt dan de taak om de jonge vrouw zo snel mogelijk te vinden, in ieder geval voordat haar belagers dit doen. Griessel en zijn jong, onervaren team hebben precies 13 uur om een complot te ontrafelen dat een bedreiging blijkt te vormen voor het hele land…

‘13 uur’ wordt met een halsbrekende snelheid verteld en Meyer neemt ons mee van de ene naar de andere scène. Zeker in het begin van het verhaal is dat wennen. Benny en Vusi, de jonge detective die hem assisteert, moeten snel de aanwijzingen interpreteren om Rachel Anderson te vinden, maar net zo belangrijk, uitzoeken wie haar dood wil en waarom. In de subplot vecht rechercheur Fransman Dekker tegen zijn vermeende raciale ongelijkheid, nu hij er vrijwel alleen voorstaat om de moord op de platenbaas op te lossen. 

Dit was de eerste roman van Deon Meyer die ik las en het is interessant om kennis te maken met de cultuur die heerst in het Kaapstad van vandaag de dag. ‘13 uur’ heeft een onverwachte plot en is, alles bij elkaar genomen, een spannende politiethriller, met een hoge actualiteitswaarde.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, Thrillers

Reacties zijn gesloten.