Het Einstein meisje

Sington, Philip – Het Einstein meisje

“Waarom denkt u dat hij dood is, die dokter Kirsch van u?” vroeg hij. “We hadden trouwplannen,” zei ze. “Ja, Fraulein, maar heeft hij iets gezegd? Iets waar u zich zorgen over maakt? Had hij bijvoorbeeld vijanden?” Ze had er wel zo haar gedachten over, intuïtieve gevoelens, maar die kon ze niet uitleggen. Ze hadden te maken met een van Martins patiënten, een jonge Slavische vrouw. De zaak had wekenlang het nieuws beheerst en tot veel onsmakelijke speculaties geleid. Omdat Kirsch haar arts was geweest, waren er foto’s van hem gemaakt en artikelen over hem geschreven, een ontwikkeling die Alma destijds had toegejuicht. Maar geleidelijk aan was Martin veranderd. Dit was een Martin die Alma niet kende, die niémand kende!

Wanneer Martin Kirsch, psychiater in het roerige Berlijn van 1932, een patiënte afschuwelijk hoort krijsen vanuit de behandelkamer van zijn collega Mehring, besluit hij dat dit het moment is om zich met de verdere behandeling te bemoeien. Kirsch is vastbesloten om het mysterie van ‘patiënte–E’ te ontrafelen. Hiervoor reist hij naar Servië en Zwitserland, waar hij in een psychiatrische inrichting Eduard, Einsteins zoon ontmoet.

‘Het Einstein meisje’ schetst een prachtig tijdsbeeld van zowel de politieke toestand in Duitsland, het verhaal begint twee maanden voor Hitlers machtsovername, als de stand van zaken in de medische psychologie. In het verhaal volgen we Martin Kirsch en zien hoe hij langzaam verandert in zijn denken en de manier waarop hij in de maatschappij staat. Sington schrijft met ‘Het Einstein meisje’ geen vrolijk boek, het is een aangrijpend liefdesverhaal waarin we moeten toekijken hoe Kirsch langzaam zijn grip op het leven kwijtraakt en steeds verder in de problemen raakt. Uiteindelijk is er maar één uitkomst…

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies

Reacties zijn gesloten.