De Keizerin

Jung Chang – De Keizerin

“De Keizerin” is werkelijk een fascinerende biografie. De ondertitel zegt al genoeg “Het verhaal van de vrouw die bijna vijftig jaar over China heerste”. Chang neemt je mee vanaf 1835 tot aan haar dood in 1908 en vertelt het verhaal van de jonge vrouw Cixi die voor het eerst in de verboden stad komt als ze net twaalf jaar oud is. Gekozen als een concubine van keizer Xianfeng, stond ze in het register als “de vrouw van de Nala familie”, té onbeduidend om haar naam te noemen. De Keizerin Jung Chang

Cixi blijkt intelligent en in staat zich te uiten, maar de bereidheid om haar mening te geven, werd door de keizer en zijn hof weinig gewaardeerd. Hij nam haar de suggesties kwalijk en ze werd dan ook niet begunstigd. Keizerin Zhen, hoofd van de harem, moet haar in bescherming nemen. Nog meer in haar voordeel is het feit dat ze de moeder wordt van de keizers enige levende zoon, Zaichun. Wanneer de keizer sterft, organiseren Cixi en Zhen een succesvolle staatsgreep en trekken zo de macht aan zich door middel van Cixi’s zoon.

Het boek biedt het complete levensverhaal van de vrouw die aan het begin stond van de modernisatie van China. We zien haar macht groeien, met verbazingwekkende ups en downs, successen en tragedies. Cixi deed dit alles vanuit de schaduw achter de keizerlijke troon. Eerst die van haar echte zoon en vervolgens van haar geadopteerde zoon. Hoewel de biografie primair onpartijdig is, voel je toch een voorzichtige warmte voor Cixi bij de auteur…
“De Keizerin”, een forse, goed lezende biografie, die werkelijk bijzonder informatief is.

Jung Chang

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Non-fiction, Recensies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.