De spion en de verrader

Ben Macintyre – De spion en de verrader

Na urenlange interviews met voormalig dubbelspion Oleg Gordievsky schreef Ben Macintyre een verhaal dat leest als een thriller. Het is bijna niet te geloven dat dit allemaal echt is gebeurd. Dit kun je niet verzinnen en zou je het hebben verzonnen dan zou het ongeloofwaardig zijn.

Oleg Gordievskys vader was bij de geheime dienst van Stalin; zijn broer zit bij de KGB en hijzelf klimt snel op binnen de organisatie. Hij komt te werken op de ambassade van Denemarken. Daar ziet hij hoe de westerse maatschappij functioneert en geniet ervan. Het leven in het westen is totaal anders dan wat er in zijn vaderland over het westen verteld wordt. Na het neerslaan van de Praagse Lente concludeert hij dat het Russische systeem helemaal niet het beste voorheeft met de mensheid. De schellen vallen van zijn ogen. In Kopenhagen wordt hij benaderd door de M16. Hij stemt na een aarzeling toe gevoelige informatie door te spelen.

Hij scheidt van zijn eerste vrouw, wordt teruggeroepen en teruggezet in rang. Uiteindelijk wordt hij uitgezonden naar Londen. Daar ontwikkelt hij zich met hulp van de Britten tot meesterspion. Na 30 jaar wordt hij weer teruggeroepen. Dat betekent dat hij ontmaskerd is. Een adembenemende ontsnapping volgt. De rest van zijn leven woont hij onder een schuilnaam in Engeland.

Het verhaal geeft een beeld van het onvoorstelbare leven van een spion, de machtsstructuren en de verhoudingen tussen de grootmachten tijdens de koude oorlog. Boeiende geschiedenis, super spannend verteld.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Non-fiction, Recensies, Thrillers

Reacties zijn gesloten.