Carambole

Nesser, Hakan – Carambole

“De jongen die spoedig zou sterven lachte en maakte zich los. Hij klopte wat chipskruimels van zijn shirt en stond op. “Ik moet nu echt weg, zei hij”.

Wanneer Nesser zo begint met zijn verhaal, weet je al dat je niet aan een snelle thriller begint. Wanneer Nesser zo begint met zijn verhaal, weet je al dat je niet aan een snelle thriller begint.
Op een regenachtige nacht rijdt de medicus Pieter Clausen naar huis. Het is donker, het hoost van de regen en om deze tijd verwacht hij niemand op de weg. Hij schrikt van een plotselinge klap. Hoewel hij voelt dat hij te veel heeft gedronken, heeft hij absoluut geen zin om zijn Volvo onbewaakt te laten staan en eindeloos op een taxi te wachten. Snel komt hij uit de auto en tot zijn schrik blijkt  hij een dodelijk ongeval te hebben veroorzaakt. De jongen, die hij heeft geraakt, is al overleden. Zijn benevelde brein neemt een onomkeerbare beslissing. Wegwezen hier en proberen te vergeten!

Nesser neemt ons mee in een verhaal waarbij de ene daad de andere uitlokt. Het politieteam dat zich met de steeds uitbreidende moordzaak bezighoudt, weet in eerste instantie zelfs helemaal niet dat de diverse zaken met elkaar verband houden. Al snel blijkt dat het eerste slachtoffer de zoon van Commissaris van Veeteren is. Iedereen staat op meer dan scherp, maar naar wie of wat wordt gezocht?

Gelukkig leren we ook de dader kennen, de misselijke manier waarop hij gechanteerd wordt en zijn, althans in zijn ogen, logische manier van reageren: wéér een onbekende dode voor het politieteam. Wanneer Clausen eindelijk besluit dat hij zijn vreselijke geheim met iemand wil delen, blijkt dat helemaal averechts te werken en wordt zelfs Vera zijn grote liefde een bedreiging. Ze moet het bekopen met de dood, maar opent voor Van Veeteren en zijn team een opening in deze gecompliceerde zaak.

Carambole is niet Nessers bekendste boek, heeft het gebruikelijke -meestal trage- verteltempo, maar is van dezelfde hoge kwaliteit als zijn andere romans. Aanbevolen!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies

Reacties zijn gesloten.