De privélerares

Kellerman, Jonathan – De privélerares

Wanneer Elise Freeman, een docente van het Windsor Preparatory Academy -‘het Prep’ in de volksmond- wordt aangetroffen in een bad gevuld met droogijs, is dat het begin van een lange speurtocht voor inspecteur Milo en Alex Delaware, de controversiële psycholoog.

Om te beginnen wordt de blonde docente gevonden in een huis dat ver buiten het gebruikelijke werkveld van Milo ligt en ten tweede moet Milo rechtstreeks rapporteren aan de hoogste officier van de LA politie en aan niemand anders. Bovendien dient de zaak te worden opgelost met zo min mogelijk publiciteit en zo snel mogelijk!

Maar Milo’s gebruikelijke onverschilligheid voor zo ongeveer alle regels is niet genoeg om snel duidelijkheid in het misdrijf te krijgen, zeker niet als de gedoodverfde verdachte ook wordt vermoord. De commissaris wordt ongeduldig en van het voornemen om zo weinig mogelijk publiciteit om de zaak te creëren komt steeds minder terecht.

Dan komen er leerlingen van ‘het Prep’ in beeld, uit zeer welvarende kringen, waardoor de officiële medewerking aan het onderzoek onder druk komt te staan. Maar Milo en Alexander zetten door en een systeem van gefingeerde bijlessen en vervalste diploma’s komt aan het licht. Zou een zo verkregen ticket voor een elitaire universiteit werkelijk de reden voor de moorden kunnen zijn?

Kellerman schrijft met ‘De privélerares’ een spannende ‘who don it’ helemaal in de traditie van zijn andere Alex Delaware-romans. De setting is echter voor ons Europeanen toch wel heel interessant. Het legt de kwetsbaarheid van het Angelsaksisch universitair systeem bloot. De high schools versus de privaatscholen en de enorme druk die dit legt op jonge mensen, die proberen te voldoen aan het verwachtingspatroon van hun sociale milieu. Natuurlijk is het opleidingsniveau van de Engelse en US topuniversiteiten buitengewoon hoog, maar dat dit de enige weg lijkt naar een gegarandeerde carrière blijft beangstigend. Uiteindelijk lossen Milo en Alex de zaak Freeman op, blijft Milo’s carrière bij de politie discutabel – iets waar hij overigens helemaal niet mee zit – en zijn wij als lezers opnieuw meegesleept in deze uitstekende Alex Delaware-thriller. ‘De privélerares’ van Jonathan Kellerman, aanbevolen!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, Thrillers

Reacties zijn gesloten.