De hand van een moordenaar

Marinina, Alexandra – De hand van een moordenaar

Vliegveld Moskou, het regent nog steeds. Dima Zacharov hoopt met heel zijn hart dat zijn opdrachtgever nu eindelijk door de incheckbalie gaat. Hij is bekaf, het is 2 uur ‘s nachts. Eindelijk neemt zijn beschermeling afscheid, het valt niet mee om lijfwacht te zijn.

Eenmaal in zijn auto ziet hij de jonge vrouw. Ze heeft geen paraplu en sjokt weinig elegant door de regen. “Moet u naar de stad?” “Naar Zuidoost, kan ik meerijden,” klinkt het hoopvol. Onderweg valt het Dima op dat ze vaag naar ‘Cinnabar’ geurt, Estee Lauder! Dat kost net zoveel als al haar kleding die ze draagt denk hij.

“Ik heb geen geld bij me,” zegt ze, “maar ik betaal u graag als u even wacht.” Dima kijkt op zijn horloge, hij wacht al een kwartier. Dan stapt hij vastberaden uit zijn auto. 

Om 13 juni 3.05 uur komt in de meldkamer het bericht binnen dat het lichaam van Irina Filatova is aangetroffen in haar woning. Rechercheur Nastja Kamenskaja neemt de zaak over. Het lijkt een ongeluk, maar ze herkent de werkwijze van een huurmoordenaar. Het onderzoekt voert haar – niet ongevaarlijk – tot in de hoogste politieke en ambtelijke Russische kringen…

‘De hand van een moordenaar’ verdient een aparte plaats tussen al die politieromans en thrillers die we al kennen. De opbouw van het verhaal is anders, de namen zijn lastig en van de situatie waarin de personages werken is ons weinig bekend. Toch leren we al snel de hoofdpersoon rechercheur Nastja Kamenskaja, met al haar bijzonderheden kennen. Ze is een buitenbeentje bij de Moskouse recherche. Ze schaduwt niet, ze infiltreert geen bendes, doet geen arrestaties en is geen onderdeel van snelle acties. Nee, ze analyseert, rookt, drinkt koffie én heeft een fabelachtig geheugen.

Eenmaal gewend aan Marininas stijl neemt de auteur je – als vanzelfsprekend – mee in haar verhaal, waarbij het al snel duidelijk wordt hoe lastig het werken binnen het Russische systeem is. Dat is mede te danken aan vertaler Theo Veenhof, die ons aan het einde van het boek nog even extra uitleg geeft. ‘De hand van een moordenaar’ van Alexandra Marinina, een goede, spannende, alternatieve politieroman met een verrassend plot. Gewoon proberen!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, Thrillers

Reacties zijn gesloten.