Erfelijk belast

Billingham, Mark – Erfelijk belast

Wanneer Tom Thorne, senior rechercheur bij de Londense politie, hoort dat de baby waarvan zijn lief Louise in verwachting is niet levensvatbaar is, weet hij absoluut niet hoe dit te verwerken. Naar huis gestuurd om wat spullen voor Louise te halen – ze moet in het ziekenhuis blijven – gaat zijn telefoon. Russel Brigstocke, zijn directe baas, vraagt hem zo snel als kan naar een misdrijf te gaan; de echtgenoot heeft zijn vrouw vermoord aangetroffen, waarschijnlijk een relatieprobleem.

De vrouw lijkt vermoord door iemand die ze kende. Een positieve zwangerschapstest wordt naast haar op de grond gevonden. Thorne is van plan de echtgenoot aan te houden, om zich daarna zo snel mogelijk te gaan bezighouden met de problemen binnen zijn relatie. Als blijkt dat de vrouw een klein stukje van een röntgenfoto in haar hand heeft, iets wat ook al bij een eerdere moord is gebeurd, realiseert Thorne zich dat dit helemaal geen eenvoudig zaak wordt. Wanneer bij iedere volgende moord de stukjes röntgenfoto’s samen een beeld gaan geven, wordt het duidelijk dat de moordenaar zijn slachtoffers heel goed kent en een lijst volgt die in het verleden is bepaald. De moordenaar richt zich op de kinderen van de zeven slachtoffers van Raymond Garvey, een seriemoordenaar die indertijd de Londense politie lang bezighield. Nadat Thornes team de puzzelstukjes beetje bij beetje een plaats geeft, staat er maar één ding te doen; degenen op de lijst die nog in leven zijn, moeten worden beschermd. Maar wie is wie in deze zaak? 

Billinghams hoofdpersoon Tom Thorne is een politieman die gehavend is door het leven, maar een goede rechercheur blijkt. Zijn team, waaronder de zwaar getatoeëerde patholoog Hendricks en de bijna zestigjarige ex-rechercheur Chamberlain, zijn echte mensen. En zo gedragen zij zich ook: ze maken fouten, zeggen dingen die ongepast zijn en worden soms behoorlijk depressief onder alle ellende, net zoals u en ik. De plaatsen waar zich het drama afspeelt beschrijft Billingham zo indringend en precies, dat het foto’s lijken van een echte plaats delict. Toch zit er ook humor in zijn verhaal en weet hij al doende de spanning op te bouwen én vast te houden, om zo tot het plot te komen.  

Mark Billinghams ‘Erfelijk belast’, een spannende thriller die beheerst is opgebouwd en – misschien wel daarom – niet loslaat. Zeer aanbevolen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, Thrillers

Reacties zijn gesloten.