Alle dieren van het land

Herriot, James – Alle dieren van het land

“Ik ben ’s ochtends vroeg nooit op mijn best, zeker niet op de koude och­tenden die je in Yorkshire in de lente hebt, wanneer er van het hoogland een snijdende maartse wind waait die zich een weg door je kleren baant en neus en oren doet tintelen. Het was een sombere tijd en een bijzonder slechte tijd om op de kinderkopjes van dit boerenerf te staan en een prachtig paard te zien sterven vanwege mijn onbekwaamheid. Het was om acht uur begonnen.”

Met dit intro heeft Herriot veel lezers meteen te pakken. ‘Alle dieren van het land’ is niet het eerste boek van deze specifieke, maar sympathieke schrijver. We worden weer meegenomen in het alledaagse leven van een dierenartsenpraktijk in Noord-Engeland, waarbij dit boek speelt in de vroege jaren vijftig. De romans van Helliot zijn verhalend, ze hebben geen specifiek plot, nee. Helliot geeft je ook in dit boek een reëel inkijkje in zijn leven en dat van zijn gezin en collega’s. We ontmoeten zijn vrouw Helen, zijn collega Siegfried, maar lezen ook over zijn zoon Jimmy en dochtertje Rosie. Er is volop aandacht voor zijn bijzondere stageant, de lange magere Calum Buchanan, die in de praktijk verscheen met zijn grote tamme das Marilyn op de schouder en langzaam maar zeker een hele menagerie aan dieren in de praktijkruimte onderdak bood. Maar vooral spreekt uit ‘Alle dieren van het land’ de liefde voor al die dieren die in dit boek voorbij komen…

De boeken van James Herriot zijn bekend, maar misschien nog wel bekender is de tv-serie die hiervan is gemaakt door de BBC. Ondanks het feit dat Herriot geen plot heeft in zijn vertellingen, zijn zijn boeken onderhoudend en vol droge humor geschreven. Het zijn – ook nu nog – good feeling-verhalen. OK, het is misschien enigszins gedateerd, maar dat mag ook, want net als bij natuurseries verliest de inhoud zijn aantrekkingskracht niet. ‘Alle dieren van het land’ van James Herriot, ook tweedehands breed verkrijgbaar, nog steeds boeiend.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Non-fiction, Recensies

Reacties zijn gesloten.