De koele minnaar

Claus, Hugo – De koele minnaar

Wanneer Eduard nogal onverwachts afscheid neemt van zijn Belgische vriendin Carla, de vrouw van een zeer gegoede industrieel, neemt hij een kamer in het kleine Italiaanse dorpje Perenna. Daar geniet hij met het laatste gekregen geld van de rust en “de schoonheid van de roze en okeren daken van het dorp aan de zandkorst van de branding”. Dan ontmoet hij de cast van een lokaal op te nemen film en vooral de prachtige, geheimzinnige actrice Jia Venturi. Tussen Eduard en Jia ontbrandt een heftige romance, waarna Jia besluit om bij Eduard in te trekken zolang ze in Perenna blijven voor de opnames. Dat Eduard al vrij snel op zwart zaad zit hindert eerst geen van beide, maar al snel beginnen de steeds toenemende geldproblemen behoorlijk op te spelen, met alle consequenties voor hun relatie van dien…

Hugo Claus neemt ons in ‘De koele minnaar’ op sleeptouw in een relatie die vanaf het begin gedoemd is te mislukken. Zowel Eduard als Jia hebben te veel problemen uit het verleden  mee te torsen om zich werkelijk te kunnen geven. Daarbij staat Jia, als actrice, voortdurend onder druk van haar collega’s, manager en regisseur om mee te doen in de groepsdynamiek van de filmwereld, iets waaraan Eduard geen boodschap heeft. Langzaam zien we het koppel ten onder gaan aan elkaar. Uiteindelijk besluit Eduard terug te gaan naar België…

‘De koele minnaar’ van Hugo Claus, geen boek voor bij het zwembad. Wel een fraai voorbeeld van het Nederlands literaire kunnen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies

Reacties zijn gesloten.