De selectie

Cass, Kiera – De elite, deel twee ‘De selectie’

‘De elite’ is het tweede deel van de ‘Selectie’-trilogie van Kiera Cass. Ik had deel één niet gelezen en dat maakt de snelle start van dit deel toch wel lastig. Je valt eigenlijk meteen midden in het verhaal. Ook de verwijzingen naar het voorgaande deel zijn nogal summier, beslist een schoonheidsfoutje. ‘De Selectie’ speelt in de toekomst, maar heeft een ontzettend herkenbaar thema: Maxons, de troonopvolger van lllea kiest in een serie live tv-shows, zijn toekomstige vrouw en de hele natie kijkt mee. Kortom het event van het jaar. De Elite

Dit alles speelt zich af in Amerika na de grote oorlog tegen China. De VS zijn samengegaan met Canada, Mexico en een aantal andere Zuid-Amerikaanse landen. In ‘De elite’ zijn er nog zes van de oorspronkelijk 35 meisjes in de selectie, waaronder onze hoofdpersoon America Singer. America is bij de start van dit deel een van de favorieten van Prins Maxons, maar door diverse gebeurtenissen groeien de twee uit elkaar. Vooral de geseling van een van de andere deelnemende meisjes – in verband met een affaire met een officier en de passieve opstelling van de kroonprins daarbij – is voor America onverteerbaar. Uiteindelijk komen de twee, door een rebellenaanval op het Koninklijk paleis, weer bij elkaar. Maar Koning Clarkson, de vader van Maxons, ziet America – die van een lage sociale kaste is – niet als de geschikte vrouw voor zijn zoon, de troonpretendent…

‘De selectie – De elite’ is een boek voor tieners / jongvolwassenen dat alle bekende romantische thema’s wel zo’n beetje bevat. Het is een  herkenbaar, romantisch verhaal, maar toch ook SF en dat is bijzonder. In een vlot en meeslepend verhaal neemt Kiera Class ons mee naar een klassenmaatschappij zoals India vandaag de dag. Ook zijn er zuidelijke en noordelijke rebellen die het regime voortdurend en effectief bedreigen. Kortom actuele thema’s geplaatst in een nabije of verre toekomst. ‘De selectie’ een goede jeugdtrilogie, maar begin wel gewoon met deel 1…

Kiera Class

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.