Het Duitse meisje

Correa, Armando Lucas – Het Duitse meisje

Hannah Rosenthal is een joods meisje van twaalf jaar.  Ze woont met haar vader en moeder in een fraai appartement en heeft een onbezorgd leventje.

De Kristalnacht verandert alles. Hannah en haar ouders moeten vluchten. De Rosenthals weten een plaats te bemachtigen op de oceaanstomer St. Louis. Op 27 mei 1939 arriveert het schip op zijn bestemming: Havana.

De autoriteiten van Havanna laten echter geen vluchtelingen toe. Pas na onderhandelingen mogen slechts een twintigtal vluchtelingen van boord. Hannah en haar zwangere moeder behoren tot dat groepje, Hannahs vader niet. Het schip moet weer vertrekken. Geen land wil de vluchtelingen hebben. Noodgedwongen varen ze terug naar het Europa, waar de opvarenden nu juist uit wegvluchtten.

De beschrijving van de gebeurtenissen in Berlijn zijn heftig. Het is zondermeer duidelijk dat je niet zonder reden alles achterlaat. Je wordt niet uit weelde vluchteling. De kinderlijk oprechte vriendschap tussen Hannah en Leo maken het loodzware verhaal echter dragelijk. De onzekerheid, de wanhoop, de onmacht en de woede op het schip toen eenmaal duidelijk was dat er niet afgemeerd mocht worden, is wreed actueel beschreven. Alle hulde voor Armando Lucas Correa.

Zeventig jaar later krijgt Anna Rosen voor haar twaalfde verjaardag een pakketje van oud-tante Hannah met oude foto’s opgestuurd. Anna en haar moeder reizen naar Havana om Hannah – inmiddels 87 jaar oud – te ontmoeten en de verhalen over haar en de Duitse familie van Anna’s vader te horen. Op Cuba wordt de familiegeschiedenis verteld, eindelijk kan Hannah haar levensverhaal doen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies

Reacties zijn gesloten.